Με ποιο τρόπο η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει αέριο σε ανταγωνιστικές τιμές

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

H χώρα μας μπορεί να εξασφαλίσει φυσικό αέριο σε ανταγωνιστικές τιμές παρά το δυσμενές διεθνές περιβάλλον.Επιπλέον μπορεί να βελτιώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα μέσα από επενδύσεις στην αποθήκευση CO2, οι οποίες θα περιορίσουν και τα βάρη που έχει επωμιστεί ο βιομηχανικός τομέας από το κόστος των ρύπων.

Στις επισημάνσεις αυτές προέβη η Δρ. Κατερίνα Σάρδη, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager για την Energean στην Ελλάδα, στη διάρκεια παρουσίασής της στο πλαίσιο του 25ου Συνεδρίου «Ενέργεια και Ανάπτυξη» του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Πιο συγκεκριμένα, η κ. Σάρδη αναφέρθηκε στις επενδύσεις ύψους 3 δισεκ. δολαρίων που έχει σε εξέλιξη η Energean στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα:

-Την ανάπτυξη του θαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου Karish στο Ισραήλ, το οποίο είναι προγραμματισμένο να δώσει αέριο στα μέσα του 2022

-Την ανάπτυξη των θαλάσσιων κοιτασμάτων ΝΕΑ/ΝΙ στην Αίγυπτο τα οποία από το δεύτερο εξάμηνο της νέας χρονιάς θα αυξήσουν την παραγωγή του ομίλου κυρίως σε φυσικό αέριο από το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

-Την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Cassiopea στην Ιταλία, το οποίο αναμένεται να τεθεί στην παραγωγή στο πρώτο εξάμηνο του 2024.

-Την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του κοιτάσματος Έψιλον στον Πρίνο, η έναρξη παραγωγής του οποίου προβλέπεται στο πρώτο εξάμηνο του 2023.

Επενδύσεις και στρατηγική μετάβαση

Η ίδια τόνισε ότι οι επενδύσεις αυτές εντάσσεται στην στρατηγική ενεργειακής μετάβασης που ακολουθεί η Energean και η οποία έχει βραβευθεί με πανευρωπαϊκές διακρίσεις. Ήδη ο όμιλος μειώνει σταθερά το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα με στόχο την υποχώρηση της ενεργειακής έντασης κατά 85% σε σχέση με το 2019 και σε επίπεδα κάτω από το μισό του διεθνούς μέσου όρου για τη βιομηχανία υδρογονανθράκων, κάτι που αποδεικνύει πως η συγκεκριμένη βιομηχανία έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην πορεία προς καθαρότερες μορφές ενέργειας και στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων για το Κλίμα.

Επιπλέον, η Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της Energean στην Ελλάδα αναφέρθηκε στο σχεδιασμό της εταιρείας για την αποθήκευση CO2 στον Πρίνο, μια επένδυση η οποία μαζί με τη μονάδα παραγωγής καθαρού υδρογόνου θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ. «Είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε ως χώρα η σύλληψη και η αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, καθώς ο βιομηχανικός μας ιστός επιβαρύνεται όλο και περισσότερο από το αυξανόμενο κόστος των ρύπων», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Σάρδη.

Η ίδια πρόσθεσε ότι projects όπως αυτό του Πρίνου, το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει από το 2025, θα δημιουργήσουν ένα νέο πρότυπο βιομηχανικής δραστηριότητας συνολικά για τη Μεσόγειο, θα αναπτύξουν τεχνογνωσία και προστιθέμενη αξία, θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ενώ θα έχουν προφανή οφέλη τόσο για το περιβάλλον όσο και για την απασχόληση.