Χρηματοδότηση επιχειρήσεων μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Συνάντηση εργασίας διοργάνωσε η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ, πρώην ΤΑΝΕΟ) και η ΕΥ Ελλάδος, σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Εταιριών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων (HVCA), με θέμα «Χρηματοδότηση Επιχειρήσεων: Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις με Επιχειρηματικά Κεφάλαια», στο ιστορικό κτήριο του ΕΒΕΑ.

Κατά την έναρξη των εργασιών, χαιρετισμό απηύθυνε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννης Τσακίρης ο οποίος τόνισε ότι, η Ελλάδα είναι πλέον ιδιαίτερα ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για τους ξένους επενδυτές και έχει δημιουργηθεί ένα μοναδικό παράθυρο επενδυτικής και αναπτυξιακής ευκαιρίας το οποίο θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο.

Ο κ. Τσακίρης προανήγγειλε ότι βρίσκονται σε στάδιο τελικής έγκρισης από την ΕΕ τα νέα προγράμματα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και μέχρι το τέλος του χρόνου εκτιμάται ότι θα έχει βγει η πρώτη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Τόνισε ότι, η «ευρωπαϊκή σφραγίδα» πέραν της χρηματοδότησης αποτελεί μια εγγύηση αξιοπιστίας των projects, δημιουργεί ιδιαίτερη δυναμική γύρω από τις συγκεκριμένες επιχειρηματικές ιδέες, καθώς η ευρωπαϊκή αξιολόγηση δεν τους δίνει μόνον ώθηση, αλλά και τις βάζει στο ραντάρ των επενδυτών.

Ο Πρόεδρος της ΕΑΤΕ, Καθηγητής κ. Χάρης Λαμπρόπουλος τόνισε τη στενή συνεργασία με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννη Τσακίρη για την αξιοποίηση των ευκαιριών που δημιουργούνται για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Έδωσε έμφαση επίσης στη στρατηγική συνεργασία με τη Γαλλική Αναπτυξιακή Τράπεζα (BPI France), καθώς και στο ότι η ΕΑΤΕ συμμετέχει ενεργά στον ευρωπαϊκό διάλογο, αλλά και στην προσπάθεια στήριξης των scale up επιχειρήσεων στην ΕΕ.

Ανέφερε, τέλος, ότι η επιτυχία της ΕΑΤΕ είναι η επιτυχία των funds και η εν γένει ανάπτυξη του οικοσυστήματος επενδυτικών κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών, γι’ αυτό και θα συνεχισθούν αντίστοιχες δράσεις που παρέχουν τεχνογνωσία και πρόσβαση σε νέες αναπτυξιακές ευκαιρίες.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΑΤΕ, κα. Αντιγόνη Λυμπεροπούλου επισήμανε από την πλευρά της ότι η ΕΑΤΕ, με το σημαντικό εύρος προσκλήσεων που διαθέτει, είναι ανοικτή σε φιλόδοξες και ρεαλιστικές προτάσεις. Επιδιώκει να λειτουργήσει ως μια πλατφόρμα συμπράξεων και συνεργασίας για την υλοποίηση νέων επιχειρηματικών ιδεών και τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων (HVCA) κ. Γιάννης Παπαδόπουλος υπογράμμισε την σημαντική ανάπτυξη των εταιριών επιχειρηματικών κεφαλαίων τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, καθώς τα υπό διαχείριση κεφάλαιά τους ξεπερνούν σήμερα το € 1,5 δις, έχοντας πραγματοποιήσει επενδύσεις που έχουν προσελκύσει πλήθος διεθνών επενδυτών ενισχύοντας την απασχόληση αλλά και εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Σημείωσε ότι, κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη της αγοράς διαδραματίζουν οι διαχειριστές κεφαλαίων με τις σημαντικές επενδύσεις και τις αποδόσεις που πέτυχαν διαχρονικά, καθώς επίσης η ΕΑΤΕ (πρ. TANEO) και ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Τσακίρης με τη δημιουργία σειράς νέων επενδυτικών εργαλείων για την αγορά venture capital-private equity (VC/PE) σε όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας τα τελευταία δύο χρόνια. Καταλήγοντας, τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν σε αυτή την θετική συγκυρία και νέα επενδυτικά εργαλεία αλλά και σειρά κινήτρων φορολογικών αλλά και στο πεδίο των συγχωνεύσεων κι εξαγορών που θα στηρίξουν και επιταχύνουν περαιτέρω την ανάπτυξη της αγοράς VC/PE, που μόνο θετική επίδραση μπορούν να έχουν στην οικονομία, στηρίζοντας την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Χρηματοδότηση

Με τη σειρά του, ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης τόνισε ότι η πρόσβαση των ελληνικών επιχειρήσεων σε εξωτερική χρηματοδότηση ήταν ανέκαθεν κρίσιμη για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους και ότι η συγκεκριμένη περίοδος αποτελεί ιδανική συγκυρία, καθώς τα χρηματοδοτικά προγράμματα της E.Ε. προσφέρουν ευκαιρίες άμεσης χρηματοδότησης για όλους τους κλάδους, όλους τους τύπους οργανισμών και για κάθε είδους έργα.

Ο κος Τσιάμης επικέντρωσε την ομιλία του στις ευκαιρίες που παρέχουν τα προγράμματα άμεσης χρηματοδότησης της Ε.Ε., τα οποία δεν έχουν τύχει ευρείας χρήσης από τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, παραθέτοντας συγκεκριμένα εργαλεία και παραδείγματα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «οι άμεσες χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε. είναι ένα ακόμα χρηματοδοτικό εργαλείο στο μενού των διαθεσίμων επιλογών, τόσο για τις επιχειρήσεις όποιου μεγέθους, όσο και για τους επενδυτές».
Μικρομεσαίες επιχειρήσεις