Σε άνοδο οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Ο φόβος μπροστά στο ενδεχόμενο επιβολής νέων διεθνών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία έδωσαν ώθηση στις τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου.

Το ολλανδικό φυσικό αέριο σημείωσε άνοδο έως και 7,6%. Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για το καύσιμο αυξήθηκε περαιτέρω αφού η Royal Dutch Shell ακύρωσε αρκετές αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου λόγω διακοπών λειτουργίας στην Αυστραλία.

«Η αγορά έχει παγιδευτεί και πάλι στις γεωπολιτικές εξελίξεις με τις ανησυχίες στα σύνορα της Ουκρανίας να αυξάνουν την προοπτική για περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία», επισήμανε ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank.

Το ολλανδικό φυσικό αέριο διαπραγματευόταν έως και 96,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα νωρίτερα, ενώ το συμβόλαιο του Ηνωμένου Βασιλείου για τον επόμενο μήνα αυξήθηκε κατά 7,1% φτάνοντας στις 246,51 πένες ανά θερμική μονάδα.

Οι τιμές έχουν υποχωρήσει από τα επίπεδα ρεκόρ του Οκτωβρίου, αλλά οι αναλυτές και οι έμποροι αναμένουν ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης θα παραμείνουν υψηλά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς τα αποθέματα φυσικού αερίου της ηπείρου βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από μια δεκαετία.