Στην πρώτη θέση η Ελλάδα στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

«Ο προϋπολογισμός του 2022 κατατίθεται σε συνθήκες πολύ ευνοϊκότερες, από την περσινή περίοδο. Παρά τις δυσκολίες, το 2021 υπήρξε έτος πρωτοφανούς ανάκαμψης και επαναφοράς της οικονομίας σε θεαματικούς ρυθμούς ανάπτυξης», ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ιωάννης Τσακίρης, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Όπως δε ανέφερε ο υφυπουργός η Ελλάδα το 2022 μπορεί και θα έχει, μια σταθερή οικονομία, πρωταγωνιστώντας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Γιάννης Τσακίρης είπε η Ελλάδα κατάφερε να εγκριθεί πρώτη, από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για το νέο εταιρικό σύμφωνο περιφερειακής ανάπτυξης, το νέο ΕΣΠΑ δηλαδή, που σηματοδοτεί και την έναρξη της εφαρμογής μιας φιλόδοξης στρατηγικής για την περιφερειακή ανάπτυξη. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναφέρθηκε στους πυλώνες του νέου ΕΣΠΑ. το καινοτόμο και έξυπνο οικονομικό μετασχηματισμό, την ενεργειακή μετάβαση, τις πράσινες και τις γαλάζιες επενδύσεις, τις υποδομές μεταφορών, το ανθρώπινο δυναμικό και τις χωρικές επενδύσεις. Αναφέρθηκε επίσης στους ειδικούς στόχους, τη δίκαιη μετάβαση-απολιγνιτοποίηση και την τεχνική βοήθεια.

«Το στοίχημα μας δεν είναι μόνο η Ελλάδα να μπορέσει να αξιοποιήσει τους πόρους αυτούς, μιας και έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό, αφού πριν από λίγες ημέρες η Ελλάδα πέρασε στην πρώτη θέση στην απορρόφηση του υπάρχοντος ΕΣΠΑ, με ποσοστό κοντά στο 80% αλλά στοίχημα μας είναι να το αξιοποιήσουμε κατάλληλα σύμφωνα με τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας», είπε ο κ. Τσακίρης και επισήμανε στο παρελθόν κονδύλια της ΕΕ, στις συνδυασμένες μεταφορές, τις λιμενικές υποδομές, αξιοποιήθηκαν πλημμελώς.

Αναφερόμενος στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, ο κ. Τσακίρης είπε ότι η κυβέρνηση εργάστηκε με συντονισμένες κινήσεις που αφορούσαν στη βελτίωση του πλαισίου των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, στην απλοποίηση των διαδικασιών ένταξης και παρακολούθησης των επενδύσεων, στη συνεχή παρακολούθηση της προόδου, σε επίπεδο έργο, μέσω ειδικών σχεδίων δράσης, στην κινητοποίηση συναρμόδιων υπουργείων και περιφερειών, στην ομαλή χρηματοδότηση των έργων μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, το οποίο υπερεκτελείται τα τελευταία χρόνια και στη στοχευμένη αναθεώρηση επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

«Οι υψηλοί ρυθμοί απορρόφησης, αντικατοπτρίστηκαν και στα αυξημένα αιτήματα πληρωμής προς την ΕΕ. Αθροιστικά έως σήμερα, έχουν υποβληθεί αιτήματα ύψους 12,8 δισ. ευρώ και τα οποία έχουν εισρεύσει στα ταμεία του κράτους. Τα περισσότερο από αυτά, μαζί με την κρατική χρηματοδότηση, έχουν πάει στην αγορά», είπε ο κ. Τσακίρης και υπογράμμισε ότι και εμβληματικά έργα ύψους 200 εκατ. ευρώ εντάχθηκαν το 2021 και δείχνουν την ανάπτυξη, την αναβάθμιση αλλά και το κοινωνικό πρόσωπο της χώρας.