Ένα βήμα πιο κοντά στην ύφεση η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Η οικονομία της Γερμανίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,5% το τελευταίο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ εκτιμάται ότι θα παραμείνει στάσιμη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, Ifo, το οποίο προβλέπει ότι η Γερμανία βρίσκεται σε ύφεση μετά από δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ. Το Ινστιτούτο αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2022 κατά 1,4% στο 3,7%.

Επιπλέον, εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 3,1% φέτος και θα αγγίξει το 3,3% το 2022, ενώ οι καταναλωτικές τιμές δεν αναμένεται να επιστρέψουν στα φυσιολογικά επίπεδα πριν το 2023.

«Η πανδημία και οι επιπτώσεις που έχει προκαλέσει στην εφοδιαστική αλυσίδα, επιβραδύνουν τη γερμανική οικονομία», δήλωσε ο επικεφαλής του Ifo, Timo Wollmershäuser, προσθέτοντας ότι «η ανάκαμψη μετά την πανδημία που αρχικά αναμενόταν για το 2022 δε δείχνει προς το παρόν να γίνεται πραγματικότητα».

Η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί το επόμενο καλοκαίρι όταν περιοριστούν τα κρούσματα, αλλά και οι πιέσεις από τα προβλήματα στην παγκόσμια αλυσίδα τροφοδοσίας. Ωστόσο, το αργό ξεκίνημα της χρονιάς είναι βέβαιο ότι θα στοιχίσει στην οικονομική υπερδύναμη.