Σε νέα κρίση η ζήτηση και προσφορά του αργού πετρελαίου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Πονοκέφαλος για την αγορά αποτελεί η διατάραξη της αλυσίδας προσφοράς- ζήτησης του αργού πετρελαίου, μετά την απειλητική εμφάνιση της μετάλλαξης “Όμικρον”.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η αύξηση της προσφοράς αργού θα ξεπεράσει τη ζήτηση το επόμενο έτος, λόγω του φόβου εξάπλωσης της πανδημίας, καθώς η μία χώρα μετά την άλλη, λαμβάνει περιοριστικά μέτρα για την ανακοπή της μετάδοσης της “‘Ομικρον”.

Η ανησυχία ενισχύθηκε μετά την δήλωση του ΠΟΥ ότι τα εμβόλια μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά της μόλυνσης και της μετάδοσης που συνδέεται με την παραλλαγή Όμικρον, η οποία ενέχει επίσης υψηλότερο κίνδυνο επαναμόλυνσης.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) δήλωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 με την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον θα μειώσει την παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο την ίδια στιγμή που η παραγωγή αργού πρόκειται να αυξηθεί. Ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, η προσφορά αναμένεται να υπερβεί τη ζήτηση τουλάχιστον έως το τέλος του επόμενου έτους.

Στον αντίποδα, ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαίου (OPEC) αύξησε τη Δευτέρα τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Παράλληλα, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα δεν υποχώρησαν όσο αναμενόταν. Τα στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 815.000 βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 10 Δεκεμβρίου, σε σύγκριση με πτώση 2,1 εκατομμυρίων βαρελιών που ανέμεναν στελέχη της αγοράς.