Το Πεκίνο δεν φοβάται την αντιπαράθεση με την Ουάσινγκτον

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Η Κίνα δεν φοβάται την αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως θα καλωσόριζε τη συνεργασία, εφόσον είναι αμοιβαία επωφελής, δήλωσε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι.

Τα προβλήματα στην αμερικανοκινεζική σχέση οφείλονται σε “εσφαλμένες στρατηγικές εκτιμήσεις” από την αμερικανική πλευρά, δήλωσε ο Ουάνγκ σε ομιλία του, η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Εξωτερικών.

“Αν υπάρχει αντιπαράθεση, η Κίνα δεν θα τη φοβηθεί και θα πολεμήσει μέχρι τέλους”, τόνισε και πρόσθεσε πως “δεν υπάρχει κάτι κακό” στον ανταγωνισμό, όμως αυτός θα πρέπει να είναι “θετικός”.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Κίνα βρίσκονται σε χαμηλό σημείο εξαιτίας ενός φάσματος διαφωνιών, ανάμεσα στις οποίες η προέλευση της πανδημίας Covid-19, το εμπόριο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η αυξανόμενη πίεση που ασκεί το Πεκίνο στην Ταϊβάν.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία τους τον περασμένο μήνα, που διήρκεσε περισσότερο από τρεις ώρες, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν άσκησε πίεση στον ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ενώ ο Σι προειδοποίησε πως η Κίνα θα απαντήσει σε αυτό που αποκαλεί πρόκληση στο ζήτημα της Ταϊβάν.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ