Το σχέδιο της Ευρώπης για την πράσινη μετάβαση

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Στόχος της Ευρώπης είναι να επιτευχθεί κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, με αποτέλεσμα να εστιάζει την στρατηγική της στην σταδιακή μείωση των σημερινών επίπεδων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για την επόμενη δεκαετία.

Ένα σημαντικό βήμα προς την κλιματική ουδετερότητα, είναι η επιβολή χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση αυτού του στόχου, δεσμευόμενη να μειώσει τις εκπομπές κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030.

Η ΕΕ επεξεργάζεται την αναθεώρηση της νομοθεσίας της όσον αφορά το κλίμα, την ενέργεια και τις μεταφορές με την αποκαλούμενη δέσμη «Fit for 55», ώστε να ευθυγραμμίσει το ισχύον δίκαιο με τις φιλοδοξίες για το 2030 και το 2050.

Μπαταρίες και απόβλητα μπαταριών
Οι μπαταρίες αποτελούν βασικό στοιχείο της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια. Η πρόταση της Επιτροπής, που παρουσιάστηκε πριν από ένα έτος, αποσκοπεί στη μείωση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων των μπαταριών σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής τους, από την προμήθεια πρώτων υλών μέχρι την παραγωγή, τη χρήση, την ανακύκλωση και την απόρριψη.

Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για το έδαφος με ορίζοντα το 2030, την οποία παρουσίασε η Επιτροπή στις 17 Νοεμβρίου 2021.

Στη στρατηγική αυτή προτείνεται να καθοριστεί πλαίσιο συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία, την αποκατάσταση και τη βιώσιμη χρήση των εδαφών και προτείνεται δέσμη προαιρετικών και νομικά δεσμευτικών μέτρων.

Στόχος της στρατηγικής είναι η αύξηση του εδαφικού άνθρακα στις γεωργικές εκτάσεις, η καταπολέμηση της απερήμωσης, η αποκατάσταση των υποβαθμισμένων γαιών και εδαφών, και η μέριμνα ώστε, έως το 2050, όλα τα εδαφικά οικοσυστήματα να βρίσκονται σε υγιή κατάσταση.