Πότε θα υποχωρήσει ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Στο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία της ευρωζώνης, διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο, καθώς σημείωσε άνοδο 4,9% σε ετήσια βάση.

Ανοδική εικόνα παρουσιάζει και ο πληθωρισμός στην ενέργεια, ο οποίος διαμορφώνεται στο 27,5% από το 23,7% τον Οκτώβριο.Αυτές οι ανοδικές κινήσεις έχουν οδηγήσει πολλούς αναλυτές να αναβαθμίζουν τις εκτιμήσεις τους για τον πληθωρισμό το 2022.

Η ΕΚΤ δηλώνει πως ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 3,2% στο επόμενο έτος, σχεδόν διπλάσια από τις προηγούμενες εκτιμήσεις για το 1,7%.Τα δύο τρίτα της αναβάθμισης βασίζονται στην υπόθεση ότι θα αυξηθεί ο ενεργειακός πληθωρισμός, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Pantheon Macroeconomics προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,7% το 2022, 0,3% υψηλότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Επιπλέον, αναμένει ότι τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 4,8%, προτού υποχωρήσει στο 3,5% για το α΄ τρίμηνο.

Η Barclays έχει επίσης αυξήσει τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης το 2022, προβλέποντας ότι θα διαμορφωθεί στο 3,4% το 2022, 1% περισσότερο από την προηγούμενη πρόβλεψη.

Η Goldman Sachs αναμένει ανοδικές πιέσεις στις τιμές των αγαθών εξαιτίας υψηλού κόστους πρώτων υλών, που προκαλούν οι στρεβλώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και το αυξημένο κόστος μεταφορών.

Ωστόσο, η Goldman Sachs αναμένει ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα μειωθεί τον Ιανουάριο του 2022 στο 3,7% σε ετήσια βάση, και αναμένει ότι θα περάσει κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ, στο 1,7%, στο τέλος του 2024.