Στα 13 δισ. δολάρια οι επενδύσεις των Ελλήνων σε πλοία το 2021

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Το ποσό των 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων αγγίζουν οι επενδύσεις των Ελλήνων εφοπλιστών σε μεταχειρισμένα και νέα πλοία την τρέχουσα χρονιά.

Πρόκειται για μία αλματώδη αύξηση της τελευταίας δεκαετίας και η απόκτηση των πλοίων αυτών έγινε είτε από ίδια κεφάλαια, είτε από τραπεζικό δανεισμό, είτε από άλλες πηγές όπως η κεφαλαιαγορά, το leasing ή private funds.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία οι Έλληνες εφοπλιστές μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου είχαν αγοράσει 330 εμπορικά πλοία επενδύοντας συνολικά 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια (στοιχεία έως τα μέσα Νοεμβρίου). Την ίδια ώρα μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου είχαν παραγγείλει τη ναυπήγηση 99 νέων πλοίων αξίας 6.3 δισ. δολαρίων.

Τα μεταχειρισμένα πλοία που αγόρασαν, ήταν κυρίως φορτηγά και δευτερευόντως δεξαμενόπλοια, ενώ τα νέα πλοία που παράγγειλαν ήταν δεξαμενόπλοια και πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Το αξιοσημείωτο είναι πως ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών προήλθε από την πώληση πλοίων που ήδη διαχειρίζονταν οι Έλληνες. Συγκεκριμένα εντός του 2021 οι Έλληνες πούλησαν 212 πλοία αξίας 3,3 δισ.δολαρίων.

Τέλος σύμφωνα με τους Clarksons το 2021 σε παγκόσμιο επίπεδο επενδύθηκαν 147 δισ.δολάρια, για την απόκτηση είτε μεταχειρισμένων, είτε νέων πλοίων, ποσό κατά 46% υψηλότερο σε σχέση με το μέσο όρο των 100 δισ.δολαρίων, των τριών τελευταίων ετών.