Πόσο θα διαρκέσει η ενεργειακή κρίση

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Οι επενδυτές αναμένουν- σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg- τη διατήρηση της ενεργειακής κρίσης μέχρι τις αρχές του 2023, ενώ εκτιμάται ότι η πίεση δε θα υποχωρήσει ούτε τους μήνες που θα ανέβει η θερμοκρασία.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια ενεργειακή κρίση, με τη Ρωσία να περιορίζει τις ποσότητες που στέλνει και τη Γαλλία να διακόπτει τη λειτουργία πυρηνικών εγκαταστάσεων, πιέζοντας ακόμα περισσότερο την αγορά τους πιο κρύους μήνες του χρόνου.

Και δεν φαίνεται «ανακούφιση» στον ορίζοντα. Η Γερμανία είπε ότι ο αμφιλεγόμενος αγωγός Nord Stream 2 της Ρωσίας δεν θα πάρει έγκριση το πρώτο εξάμηνο του 2022, εξέλιξη που πιθανότητα θα διατηρήσει περιορισμένα τα περιθώρια για βρεθούν περισσότερες ποσότητες το καλοκαίρι, όταν η Ευρώπη χρειάζεται φυσικό αέριο για να γεμίσει τους αποθηκευτικούς της χώρους.

«Η βοήθεια δεν φαίνεται να είναι καθ’ οδόν», δήλωσε ο Kaushal Ramesh, αναλυτής στη Rystad Energy στη Νορβηγία. Η αύξηση των προθεσμιακών τιμών «υποδηλώνει ένα ακόμη έτος αστάθειας και ένα συνεχές περιβάλλον υψηλών τιμών».

Την κατάσταση επιδεινώνει το γεγονός ότι η Ρωσία τροφοδοτεί την Ευρώπη με λιγότερο αέριο από όσο αναμενόταν – ίσως στο πλαίσιο μιας επιθετικής τακτικής να εξαναγκάσει την έγκριση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκεται η αδυναμία της ΕΕ να χαράξει αποτελεσματική στρατηγική για την ομαλή ενεργειακή μετάβαση με αποτέλεσμα την έξαρση των τιμών της ενέργειας που πλήττουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τα μέτρα, που ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως “εργαλειοθήκη” για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, χαρακτηρίζονται ως ανεπαρκή, που δεν αντιμετωπίζουν τα δομικά προβλήματα τα οποία βρίσκονται πίσω από το σημερινό πρόβλημα.

Όπως, για παράδειγμα, την ανάγκη περαιτέρω ρύθμισης των ενεργειακών αγορών και πρωτίστως του χρηματιστηρίου των ρύπων. Την ίδια στιγμή η Ευρώπη έχει καταστεί έρμαιο των πολιτικών παιχνιδιών και των διαθέσεων της Μόσχας, που είναι και ο βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου της Γηραιάς Ηπείρου, καθώς ο διαχρονικός στόχος για διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακής προμήθειας παραμένει ακόμη και σήμερα ζητούμενο.