Το top 10 στις αγορές πλοίων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Σύμφωνα με στοιχεία του οίκου αναλύσεων VesselsValue, από τον Ιανουάριο και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, οι έλληνες πλοιοκτήτες αγόρασαν 376 μεταχειρισμένα βαπόρια, έναντι 8,18 δισ. δολαρίων.

Τα περισσότερα κεφάλαια διοχετεύτηκαν στα πλοία μεταφοράς LNG, ενώ κορυφαίος αγοραστής αποδεικνύεται η Capital Product Partners, συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Σύμφωνα με τον οίκο αναλύσεων, η CPP έχει αγοράσει συνολικά επτά πλοία, καταβάλλοντας 868,5 εκατ. δολάρια και στο τέλος του έτους θα ελέγχει ένα στόλο 21 βαποριών, εκ των οποίων 14 είναι containerships, ένα bulk carrier και έξι LNG carriers.

Ακολουθεί η Costamare του Κωστή Κωνσταντακόπουλου, η οποία φέρεται να έχει αγοράσει 46 second hand πλοία, έναντι 754,3 εκατ. δολαρίων, η οποί συνεχίζει το ράλι επενδύσεων που ξεκίνησε μέσα στο καλοκαίρι. Πρόσφατα, γνωστοποίησε την αγορά επτά bulk carriers, ενώ σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ελέγχει 79 containerships και 44 bulk carriers.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Capital Ship Management του Ομίλου Μαρινάκη, η οποία έχει συνδεθεί με επενδύσεις σε επτά πλοία, ύψους 314,3 εκατ. δολαρίων. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο Όμιλος ελέγχει έναν στόλο 108 πλοίων, συμπεριλαμβανομένων 9 πλοίων LNG Carriers, 56 δεξαμενόπλοιων, 38 πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και 5 πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου.

Στη συνέχεια είναι η Danaos Shipping του Γιάννη Κούστα, η οποία έχει ενισχυθεί με έξι πλοία, δαπανώντας συνολικά 260 εκατ. δολάρια. Πρόκειται για containerships, χωρητικότητας 5.466 TEUs έκαστο. Η εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο διαχειρίζεται ένα στόλο 71 containerships.

Την πρώτη πεντάδα κλείνει η Eastern Mediterranean Maritime (EastMed) του Θανάση Μαρτίνου. Συγκεκριμένα, φέρεται να έχει αποκτήσει επτά πλοία, έναντι 248,6 εκατ. δολαρίων.

Η ναυτιλιακή δίνει έμφαση στα tankers, ενώ πρόσφατα, ναυλομεσίτες τη συνέδεσαν με την αγορά δύο υπό ναυπήγηση MR (medium range) tankers, έναντι 37,8 εκατ. δολαρίων έκαστο. Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε bulkers, containerships και tankers, ελέγχοντας συνολικά 77 πλοία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

Ψηλά στη λίστα κατατάσσεται και η NGM Energy, συμφερόντων της οικογένειας Μουνδρέα, η οποία έχει ενισχυθεί με εννέα μεταχειρισμένα πλοία, ξοδεύοντας συνολικά 214,4 εκατ. δολάρια.

Επενδύσεις ύψους 193,2 εκατ. δολαρίων για επτά bulk carriers έχει υλοποιήσει από την αρχή του έτους η Seanergy Maritime του Σταμάτη Τσαντάνη. Πρόκειται για βαπόρια τύπου capesize, ιαπωνικής κατασκευής. Η Seanergy είναι η μοναδική εταιρεία εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο που διαχειρίζεται αποκλειστικά στόλο capesizes. Ειδικότερα, ελέγχει 17 τέτοια πλοία, με μέση ηλικία τα 11,7 περίπου έτη.

Έπεται η Star Bulk Carriers του Πέτρου Παππά, η οποία φέρεται να αγόρασε εννέα πλοία, έναντι 186,2 εκατ. δολαρίων. Η εταιρεία είναι εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους “παίκτες” της αγοράς χύδην ξηρού φορτίου διεθνώς. Συνολικά, διαχειρίζεται 128 bulk carriers.

Στην ένατη θέση κατατάσσεται η Capital Gas του Ομίλου Μαρινάκη, με αγορές δύο πλοίων, έναντι 180 εκατ. δολαρίων. Η ναυτιλιακή παρουσιάζεται δραστήρια και στον τομέα των ναυπηγήσεων. Μάλιστα, ναυλομεσίτες σημείωσαν στις αρχές Νοεμβρίου ότι παρήγγειλε τρία LNG carriers σε ναυπηγείο της Νότιας Κορέας. Ο στόλος της Capital Gas αποτελείται σήμερα από εννέα μοντέρνα LNG carriers, το παλαιότερο εκ των οποίων είναι ναυπηγημένο το 2020.

Τέλος, τη δεκάδα των κορυφαίων αγοραστών συμπληρώνει η Thenamaris του Νικόλα Μαρτίνου, με επενδύσεις ύψους 143,7 εκατ. δολαρίων για πέντε πλοία.

Η τελευταία αγορά της εταιρείας φέρεται να είναι το δεξαμενόπλοιο, τύπου aframax, “Densa Whale” (χωρητικότητας 158.300 dwt και κατασκευής 2012), το οποίο κόστισε περίπου 32 εκατ. δολάρια.

Η ναυτιλιακή διαχειρίζεται ένα στόλο 103 πλοίων, εκ των οποίων 61 είναι tankers, 20 bulk carriers, ενώ δραστηριοποιείται ακόμη σε containerships και LNG-LPG carriers. Παράλληλα, “τρέχει” ναυπηγικό πρόγραμμα εννέα πλοίων, η πλειοψηφία των οποίων είναι δεξαμενόπλοια.