Αλλάζουν ρότα τα φορτία LNG

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Στα ευρωπαϊκά λιμάνια καταλήγουν όλο και περισσότερα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ, ενώ είχαν ξεκινήσει με προορισμό χώρες της Ασίας.

Το δέλεαρ είναι φυσικά η διαφορά μεταξύ ασιατικών και ευρωπαϊκών τιμών στη spot αγορά. Και αυτό γιατί η διαφορά τιμής έχει φτάσει σε ύψη ρεκόρ, όπως αναφέρει ο Platts.

Μέσα σε μία εβδομάδα, τουλάχιστον πέντε φορτία LNG με προορισμό την Ασία κατέληξαν σε ευρωπαϊκά λιμάνια. Έτσι, η Ασία θα εμφανίζει λιγότερες εισροές LNG τις επόμενες εβδομάδες, ενώ οι τιμές spot παραμένουν σημαντικά χαμηλότερες από την Ευρώπη, πιθανώς έως ότου μια απότομη πτώση της θερμοκρασίας αναγκάσει εισαγωγείς όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα να ανταγωνισθούν για spot φορτία.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, τις τελευταίες εβδομάδες η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ξεπέρασε κατά πολύ την αντίστοιχη της Ασίας με αποτέλεσμα φορτία LNG για πώληση στη φυσική αγορά να αλλάζουν πορεία και να κατευθύνονται πλέον προς τη Γηραιά Ήπειρο.

Ο Τόρμπορν Τόρνκβιστ, επικεφαλής της Gunvor, μεγαλύτερου οίκου εμπορίας LNG παγκοσμίως, δήλωσε σχετικά ότι αναμένει 15-20 φορτία πέραν των προγραμματισμένων μέσα σε αυτό το μήνα συν άλλα τόσα τον Ιανουάριο.

Τα φορτία αυτά αναμένεται να στηρίξουν σημαντικά τον εφοδιασμό της Ε.Ε. με φυσικό αέριο, αν και θα πληρωθούν “χρυσά”.