Υπό στενή παρακολούθηση τα κρουαζιερόπλοια από τις αρχές των ΗΠΑ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Πάνω από 60 κρουαζιερόπλοια βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση και έρευνα από τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές εξαιτίας της καταγραφής κρουσμάτων από την μετάλλαξη “Ομικρον”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Washington Post, σε αρκετά από αυτά τα πλοία απαγορεύθηκε να ελλιμενιστούν σε διάφορα λιμάνια της Καραϊβικής. Μάλιστα, στο Carnival Freedom, δεν επιτράπηκε να δέσει στο ολλανδικό νησί Μπονέρ.

Η ναυτιλιακή Carnival Cruises ανακοίνωσε πως “μικρός αριθμός επιβαινόντων στο πλοίο έχει απομονωθεί εξαιτίας θετικού τεστ” για τον SARS-CoV-2. “Εάν καταστεί αναγκαίο να ακυρώσουμε κάποιον σταθμό, καταβάλλουμε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να βρούμε κάποιον άλλον, εναλλακτικό προορισμό”, πρόσθεσε.

Την Τετάρτη, άλλη ναυτιλιακή, η Royal Caribbean International, ενημέρωσε πως 55 επιβαίνοντες σε ένα πλοίο της, προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό.

Τα πρόσωπα που μολύνθηκαν ήταν επιβάτες και μέλη του πληρώματος, μολονότι το 95% των επιβαινόντων έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19, τόνισε η ναυτιλιακή.

“Ακόμα κι αν δεν μπορέσουμε να κατέβουμε, θα έχουμε όλους τους φίλους μας μαζί μας”, είπε μια τουρίστρια, 45 ετών, προσπαθώντας να παραμείνει “αισιόδοξη”.

Επρόκειτο για τη δεύτερη εστία του ιού πάνω σε πλοίο της Royal Caribbean μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο της μιας εβδομάδας.

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού είχε συνέπεια την αναστολή των ταξιδιών αναψυχής αυτού του είδους για πάνω από έναν χρόνο.

Ξανάρχισαν τον Ιούνιο, αφού ανακοινώθηκε σειρά μέτρων για να αποφεύγονται ξεσπάσματα, όπως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για εργαζόμενους και επιβάτες ηλικίας άνω των 12 ετών που ανεβαίνουν στα πλοία της Royal Caribbean, για παράδειγμα.

Όμως η παραλλαγή Όμικρον, εξαιρετικά μολυσματική, αποτελεί νέα πρόκληση για τον κλάδο.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στις ΗΠΑ συνεχίζει εξάλλου να αυξάνεται: έχει φθάσει κατά μέσον όρο σχεδόν τα 190.000 σε ημερήσια βάση τις τελευταίες επτά ημέρες, σύμφωνα με τα δεδομένα του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.