Ο επόμενος οικονομικός εφιάλτης

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Παύση εργασίας λόγω της μετάλλαξης “Όμικρον” θα είναι ο επόμενος οικονομικός εφιάλτης, μετά από εκείνον του πρώτου κύματος της πανδημίας; Η ανησυχία εντείνεται για μια ενδεχόμενη γενικευμένη αποδιοργάνωση λόγω της καταιγίδας κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Οι τομείς που κινδυνεύουν από την απουσία των εργαζομένων λόγω των “εκατοντάδων χιλιάδων” κρουσμάτων την ημέρα είναι πολλοί, επισήμανε ο Ολιβιέ Γκερέν, μέλος του γαλλικού Επιστημονικού Συμβουλίου. Μεταξύ άλλων, η διανομή τροφίμων, η ασφάλεια, η ενέργεια, οι μεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες, η υγεία.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Ζαν-Φρανσουά Ντελφρεσί, εξέφρασε ανησυχίες για μια “πιθανή αποδιοργάνωση ορισμένων υπηρεσιών ζωτικής σημασίας”.

Στις βιοτεχνίες και τις μικρές οικοδομικές εταιρείες, έναν τομέα που ήδη πλήττεται από ελλείψεις προσωπικού, “οι στενές επαφές και τα θετικά κρούσματα σημαίνουν ότι χάνουμε εργατικό δυναμικό και θα είναι δύσκολο να καλύψουμε” το κενό, σχολίασε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Capeb Ζαν-Κριστόφ Ρεπόν, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info.

Η κυβέρνηση συστήνει θερμά την τηλεργασία, όμως το 44% του ενεργού εργατικού δυναμικού δηλώνει ότι δεν έχει τέτοια δυνατότητα, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου από το ινστιτούτο Harris για λογαριασμό του υπουργείου Εργασίας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ταχυδρομική υπηρεσία Royal Mail παρατήρησε ότι οι απουσίες εργαζομένων αυτήν την περίοδο είναι διπλάσιες σε σύγκριση με το 2018, ενώ οι άδειες ασθενείας πολλαπλασιάστηκαν στα τρένα, σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times.

“Είναι πολύ πιθανόν η δραστηριότητα ορισμένων επιχειρήσεων να επηρεαστεί σημαντικά, απλώς και μόνο επειδή η Όμικρον είναι πολύ πιο μεταδοτική”, ανέφερε ο Ρόελ Μπίτσμα, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. Κάτι τέτοιο συνέβη ήδη στο Βέλγιο, όπου το εργοστάσιο της Audi στις Βρυξέλλες έκλεισε για μία εβδομάδα στα τέλη Νοεμβρίου, λόγω των πολλών κρουσμάτων της Covid-19.