“Ανάβουν” οι μηχανές στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 1 λεπτό

Αποφασιστικό βήμα για την επιστροφή ναυπηγείων Ελευσίνας στην ενεργό δράση πραγματοποιεί η κοινοπραξία Fincantieri-Onex, καθώς η Ernst&Young προωθεί για υπογραφή στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στα τραπεζικά ιδρύματα την τελική πρόταση για την εξυγίανση των ναυπηγείων.

Η πρόταση αυτή προβλέπει την ανάληψη των υποχρεώσεων του ναυπηγείου που ανέρχονται μεταξύ 210 και 230 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και επενδύσεις ύψους μεταξύ 150 και 200 εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος δεκαετίας. Μέσο του πλάνου αυτού εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 2.000 θέσεις εργασίας, ενώ η μονάδα θα συμβάλει στην έμμεση αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5%.

Το εμπορικό τμήμα του ναυπηγείου είναι ήδη διασφαλισμένο από το πλεονάζον πελατειακό δυναμικό της Onex που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί στα ναυπηγεία της Σύρου, ενώ το αμυντικό θεωρείται πως θα επανεκκινήσει με το πρόγραμμα κορβέτων του Πολεμικού Ναυτικού.

Δεν είναι τυχαία εξάλλου η αποστολή από την Fincantieri ανταγωνιστικής πρότασης κατασκευής Κορβετών και αναβάθμισης ΜΕΚΟ με κατασκευή των τριών από τις τέσσερις κορβέτες και της αναβάθμισης των ΜΕΚΟ στα ναυπηγεία Onex Elefsis.

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα είναι σύμφωνα με την Onex ο νέος νόμος του Αμερικανικού Κοινοβουλίου που ανοίγει το δρόμο για αμερικανικές επενδύσεις στην Onex Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Τέλος την προηγούμενη εβδομάδα οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων κατόπιν απόφασης της διοίκησης του Σωματείου τους, αλλά και της Γενικής Συνέλευσης έγιναν οι πρώτοι πιστωτές που θα συμβάλλονται με το σχέδιο εξυγίανσης των ναυπηγείων από την Onex.