Αυστηρή σύσταση να αποφεύγονται οι κρουαζιέρες

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Τα πάνω – κάτω φέρνει στην αμερικανική αγορά κρουαζιέρας η ταξιδιωτική οδηγία της αρμόδιας ομοσπονδιακής υγειονομικής υπηρεσίας των ΗΠΑ (US CDC), σύμφωνα με την οποία αυξάνει στο υψηλότερο επίπεδο ασφαλείας 4 την κρουαζιέρα και ταυτόχρονα απευθύνει αυστηρή σύσταση να αποφεύγονται οι κρουαζιέρες ακόμη και από τους πλήρως εμβολιασμένους.

Με τα κρούσματα τη νέας μετάλλαξης στις ΗΠΑ να έχουν αυξηθεί ήδη κατά 59% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα οι εταιρίες της κρουαζιέρας βρίσκονται σε σύγχυση καθώς τα πρωτόκολλα που είχαν εφαρμόσει και τεστάρει αφορούσαν την μετάλλαξη «δέλτα» χάρη στα οποία και με την προϋπόθεση των εμβολιασμένων επιβατών είχαν επανεκκινήσει οι κρουαζιέρες.

Ωστόσο υπό το βάρος των εξελίξεων οι εταιρίες είναι αναγκασμένες να επαναπροσδιορίσουν τα πρωτόκολλά τους.

Μάλιστα η MSC ήταν η πρώτη εταιρία η οποία ανακοίνωσε ότι θα προσθέσει – και θα πληρώσει – ένα πρόσθετο τεστ αντιγόνου για όλους τους νέους επιβάτες κατά την επιβίβαση.

Η εταιρία σημείωσε ότι το νέο μέτρο αποτελεί μέρος του ολοκληρωμένου πρωτοκόλλου της, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να προσαρμόσει τα μέτρα του σύμφωνα με την εξέλιξη της πανδημίας στην ξηρά, προσθέτοντας ότι αυτό περιλαμβάνει την τρέχουσα αύξηση και την άνοδο της Omicron ως κυρίαρχη μετάλλαξη του COVID στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το US CDC πάντως ερευνά δεκάδες περιπτώσεις σε κρουαζιερόπλοια και συμβουλεύει, προς ώρας, τις γραμμές κρουαζιέρας να απαιτούν μάσκες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους αλλά και σε πολυσύχναστους χώρους.

Στο μεταξύ στο «τραπέζι των συζητήσεων για νέα μέτρα» έχει «πέσει» και η ιδέα τα γεύματα να «μεταφερθούν» σε ανοικτούς χώρους στα καταστρώματα ώστε να αποφευχθεί η έκθεση των επιβατών στη νέα μετάλλαξη κατά την διάρκεια των γευμάτων όπου δεν είναι δυνατή η χρήση μάσκας.

Πέραν τούτων οι φόβοι των στελεχών της κρουαζιέρας εστιάζουν και στις αντιδράσεις των λιμενικών αρχών στην περίπτωση που απαγορευτεί η παραβολή «μολυσμένων» κρουαζιερόπλοιων ή απαγορευτεί μέχρι νεοτέρας η αποβίβαση επιβατών ακόμη και αν είναι αρνητικοί στην νέα μετάλλαξη όπως συνέβη ήδη σε διάφορα λιμάνια της Καραϊβικής και του Μεξικού.