Πόσο αυξήθηκε το εξωτερικό χρέος της Κίνας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Το εξωτερικό χρέος της Κίνας αυξήθηκε κατά 16,7 δισ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο του 2021, εν μέρει λόγω των αυξημένων αγορών ομολόγων σε γουάν από ξένους επενδυτές, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg.

Περίπου το 47% του ανεξόφλητου χρέους της Κίνας ύψους 2,7 τρισ. δολαρίων στο τέλος Σεπτεμβρίου προέρχεται από μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις, αυξημένες κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από το τέλος Ιουνίου, ανέφερε ο Wang Chunying, αναπληρωτής διευθυντής και εκπρόσωπος της Κρατικής Διοίκησης Συναλλάγματος, σε δήλωση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Τα αυξημένα μερίδια των επενδυτών offshore εταιρειών σε ομόλογα onshore εταιρειών αντανακλούν το επιτυχημένο άνοιγμα της Κίνας στις χρηματοπιστωτικές αγορές της και την εμπιστοσύνη τους στις οικονομικές προοπτικές της χώρας, φέρεται να είπε ο Wang.

Η αρχή θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κλίμακα και τη δομή του εξωτερικού χρέους της Κίνας και να προφυλάσσεται από τους κινδύνους από τις διασυνοριακές ροές κεφαλαίων, δήλωσε ο Wang, αναφέροντας τις προκλήσεις από την παγκόσμια πανδημία και τις αναμενόμενες αλλαγές της νομισματικής πολιτικής από ορισμένες ανεπτυγμένες οικονομίες.