Συνεχίζεται το πάρτι στα κοντέινερ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Το φράγμα των 5.000 μονάδων για πρώτη φορά στην ιστορία του έσπασε την περασμένη Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου ο δείκτης SCFI της ναυλαγοράς των κοντέινερ, μια εξέλιξη που προμηνύει το πώς θα κινηθεί η αγορά των εμπορευματοκιβωτίων το 2022.

Συγκεκριμένα ο δείκτης SCFI στις 31 Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο 91 μονάδων για να κλείσει στις 5.047 μονάδες, περίπου πέντε φορές υψηλότερος από τον ιστορικό του μέσο όρο.

Τον Ιούλιο του περασμένου έτους έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των 4.000 μονάδων, επίπεδο στο οποίο παρέμεινε σταθερά για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να πάρει πάλι την άγουσα στην διάρκεια των τελευταίων έξι βδομάδων.

Εξάλλου, από τα διαθέσιμα στοιχεία του οίκου Xeneta προκύπτει το συμπέρασμα ότι τα περισσότερα από τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια του 2022 θα κινηθούν σε νέα επίπεδα ρεκόρ.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότεροι μεταφορείς καλούν τους πελάτες να πληρώσουν προκαταβολικά εξασφαλισμένα μακροπρόθεσμα συμβόλαια μεταφοράς ώστε να αποφύγουν τον κίνδυνο να πληρώσουν ακόμη υψηλότερους ναύλους αν επιλέξουν την spot αγορά.