Τα αιολικά πάρκα του Αιγαίου μέρος της Ελληνοτουρκικής κρίσης ;

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ανακάλυψε η Γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, αυτό των αιολικών πάρκων.
Εκκινώντας από την πρόθεση της Ελληνικής κυβέρνησης να αναπτύξει δυναμικά τα αιολικά πάρκα στο Αιγαίο, η Γερμανική εφημερίδα, εκτιμά ότι η κίνηση αυτή της Ελλάδας θα ρίξει νέο λάδι στην φωτιά των σχέσεων Αθήνας – Άγκυρας.

Συγκεκριμένα η Handelsblatt (Gerd Hohler) αναφέρει ότι στις αρχές Δεκεμβρίου κατέφθασε στην Αθήνα αντιπροσωπεία του Offshore Wind Cluster της Νορβηγίας για συζητήσεις αναφορικά με την πρόθεση της Ελληνικής κυβέρνησης να αναπτύξει αυτό τον κλάδο.

Επίσης στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται λόγος για μελέτη που εκπόνησε το ΕΛΙΑΜΕΠ σύμφωνα με την οποία η αιολική ενέργεια μπορεί συμβάλλει αποφασιστικά στην υλοποίηση των στόχων που αφορούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα σχέδια αυτά της Αθήνας, συνεχίζει η Γερμανική εφημερίδα, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν νέο κύκλο αντιπαράθεσης με την Τουρκία η οποία δεν αναγνωρίζει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας αν και ως υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, θα ήταν υποχρεωμένη να το πράξει αφού το ναυτικό δίκαιο του ΟΗΕ είναι μέρος του «κοινοτικού κεκτημένου».

Η Ελλάδα, καταλήγει το ίδιο δημοσίευμα, διατηρεί το δικαίωμα να επεκτείνει ζώνη κυριαρχίας των έξι ναυτικών μιλίων σε δώδεκα ναυτικά μίλια βάσει του ναυτικού δικαίου του ΟΗΕ, κάτι που η Τουρκία θα θεωρούσε ως αιτία πολέμου (casus belli).