Βαριά “σκιά” στο supply chain από τις ελλείψεις εργαζομένων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Αρνητικό εξακολουθεί να είναι το κλίμα στις εφοδιαστικές αλυσίδες με κύριο πρόβλημα την έλλειψη εργαζομένων σε μεταφορικές εταιρείες, στον απόηχο της πανδημίας που συνεχίζει να προκαλεί διαταραχές παγκοσμίως.

Το πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει ότι οι εταιρείες logistics σε όλο τον κόσμο, από παγκόσμιους κολοσσούς έως μικρές επιχειρήσεις, δεν μπορούν να βρουν εργαζομένους, κυρίως οδηγούς φορτηγών.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Οδικών Μεταφορών, περίπου το ένα πέμπτο όλων των επαγγελματικών θέσεων οδήγησης φορτηγών είναι κενές, παρά το γεγονός ότι πολλοί εργοδότες προσφέρουν αυξημένους μισθούς.

Η παραλλαγή Όμικρον έχει προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις στο τομέα των μεταφορών, με τους εργαζόμενους να επωμίζονται το κύριο βάρος της εφοδιαστικής διαδικασίας.

Αντιμέτωποι με πολλές εβδομάδες καραντίνας, σε συνδυασμό με την επισφαλή φύση της διέλευσης των συνόρων και τους φόβους ότι θα αρρωστήσουν, ορισμένοι άνθρωποι αρνούνται να συνάψουν συμβόλαια, ενώ άλλοι αναζητούν εργασία αλλού, λένε οι εταιρείες.

Στη Ρουμανία, πολλοί οδηγοί φορτηγών δεν θέλουν να δεχτούν θέσεις εργασίας μεγάλων αποστάσεων σε άλλα μέρη της Ευρώπης, λόγω της κυκλοφοριακής συμφόρησης μήκους 48 χιλιομέτρων του περασμένου έτους και αναμονής έως και 18 ωρών στα σύνορα της ΕΕ.

Οι χώρες, όπου τα κρούσματα αυξάνονται είναι ιδιαίτερα προβληματικές, αναφέρει ο Alex Constantinescu, Διευθύνοντας Σύμβουλος της Alex International Transport 94 SRL , η οποία διαχειρίζεται 130 φορτηγά που παραδίδουν φαρμακευτικά και τρόφιμα σε όλη την ήπειρο.