Τι κομίζει η νέα χρονιά για τα λιμάνια

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Χρονιά λιμένων θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί το 2022 καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης σε ιδιώτες των τεσσάρων λιμένων Αλεξανδρούπολης, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου και Καβάλας, η οποία σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους.

Μέσα στους επόμενους μήνες οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές για τα παραπάνω λιμάνια μετά την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να παραχωρήσει το 67% των μετοχικών τους κεφαλαίων.

Αναλυτικά :

-Για τον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης ήδη έχουν προχωρήσει στην επόμενη φάση του διαγωνισμού στον οποίο συμμετέχουν, η Quintana Infrastructure & Development, η κοινοπραξία Cameron SA-Goldair Cargo AE-Bollore Africa Logistics, η κοινοπραξία International Port Investments Alexandroupolis, μαζί με τις εταιρείες Black Summit Financial Group – Euroports – EFA Group και ΓΕΚ Τέρνα, και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.

-Για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας προβλέπεται να κατατεθούν δεσμευτικές προσφορές εντός του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους. Στην επόμενη φάση του διαγωνισμού έχουν περάσει η ATTICA A.E. Συμμετοχών, η Portek International Private LTD, η Quintana Infrastructure & Development, η ΑΙΓΑΙΟΝ ΟΙΛ Α.Ε., η κοινοπραξία Archirodon Group N.V.- ANEK & όμιλος Trident Hellas, η κοινοπραξία Grimaldi Euromed – Μινωικές Γραμμές Α.Ν.Ε.και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης.

-Για το λιμάνι της Καβάλας αναμένεται εντός του Φεβρουαρίου να κατατεθούν δεσμευτικές προσφορές για την διαχείριση των λιμενικών δραστηριοτήτων του εμπορικού λιμένα, “Φίλιππος Β΄”. Στον διαγωνισμό συμμετέχουν οι Quintana Infrastructure & Development, Ενωση Εταιρειών Imerys GREECE SA, Goldair Cargo A.E. & Βιομηχανικά Ορυκτά Ελλάδος ABEE, κοινοπραξία International Port Investments Kavala, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες Black Summit Financial Group – Euroports -EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.

-Για το λιμάνι του Ηρακλείου μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου αναμένεται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για την παραχώρηση του. Στον διαγωνισμό συμμετέχουν εννέα επενδυτικά σχήματα: Olete Limited, από την Κύπρο, η Κοινοπραξία Gray Pier Heraklion Port, που συγκροτούνται από τις εταιρείες Καρατζή Βιομηχανικές και Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Α.Ε. Και FHL.Η. Κυριακίδης Μάρμαρα Γρανίτες Α.Ε., η κοινοπραξία Grimaldi Euromed S.p. A. – Μινωϊκές Γραμμές Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία, η Κοινοπραξία Portek International Private Limited – GRH Cruise Port Fianance Ltd, Η Κοινοπραξία Ακτωρ Παραχωρήσεις ΑΕ – Attica Group, Κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ – Aviareps Hellas A.E., Κοινοπραξία ΣΕΚΑΒΟΝ ΑΕ – Goldenstep Shipping Limited, ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης και ΤΕΚΑΛ Α.Ε.