Η απόφαση του ΟΠΕΚ για το πετρέλαιο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Ο ΟΠΕΚ+ επιμένει στην απόφασή του για σταδιακή αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα, προκειμένου να διοχετευθούν επιπλέον ποσότητες στην αγορά.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ δεν αποτελεί έκπληξη καθώς ο όμιλος είχε κάνει γνωστές τις προθέσεις του, βασιζόμενος στην εκτίμηση ότι
η μετάλλαξη Όμικρον δεν θα επηρεάσει δραματικά την πορεία της ζήτησης.

Σημειώνεται ότι την άνοιξη του 2020, τις πρώτες μέρες της πανδημίας, το καρτέλ περιόρισε απότομα την παραγωγή κατά σχεδόν 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχούσε σχεδόν στο 10% της παγκόσμιας προσφοράς εκείνη την εποχή.

Πλέον, με μια λελογισμένη χαλάρωση των περικοπών, ο όμιλος επιδιώκει να διαμορφώσει μια τιμολογιακή πολιτική η οποία θα είναι συμφέρουσα για τα μέλη του και να διασφαλίσει ότι η προσφορά θα ανταποκρίνεται στη ζήτηση όπως αυτή διαμορφώνεται μέσα στο ρευστό περιβάλλον που προκαλεί η πανδημία.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να επιστρέψει σε επίπεδα προ πανδημίας μέχρι το τέλος του 2022, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκλεγμένος γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια.