Ο άγνωστος δρόμος του bitcoin

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Τα κρυπτονομίσματα αποτελούν, πλέον, μέρος της ζωής των αγορών και σταδιακά αποκτούν «κανονικότητα» τόσο για τους επενδυτές αλλά και σε επίπεδο καθημερινής χρήσης.

Σήμερα, η αγορά κατακλύζεται από κρυπτονομίσματα που υπόσχονται να φέρουν κάτι καινούριο και να αποτελέσουν το «nextbigthing».
Μεγάλη ώθηση έχει δοθεί και σε άλλα crypto, όπως τα Ethereum, Solana και Cardano.

Στο διαδίκτυο είναι άπειρα τα δημοσιεύματα για νέα εκτόξευση του bitcoin αλλά και για κατάρρευσή του στα 10.000 δολάρια ή ακόμη και στο μηδέν.

Κανείς προς το παρόν δεν μπορεί να απαντήσει με ακρίβεια, αν θα επικρατήσουν στο πεδίο των συναλλαγών ή αν θα καταρρεύσουν. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα της αγοράς. Δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης, ούτε παραδοσιακές τεχνικές αξιολόγησης όπως συμβαίνει στις μετοχές και σε άλλα assets.

Η κεφαλαιοποίησή τους αγγίζει πλέον τα 2,5 τρισ. δολάρια, αποτελώντας μία από τις μεγαλύτερες αγορές του πλανήτη και παράλληλα ανταγωνίζονται άμεσα ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες της υφηλίου.

Το bitcoin κυριαρχεί και πλέον θεωρείται σίγουρο ότι το 2022 θα εφαρμοστούν αυστηρότεροι κανόνες σε σύγκριση με το 2021.
Ορισμένοι επενδυτές τάσσονται υπέρ της απαγόρευσης των crypto, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι θα αποτελούν πλέον μέρος των συναλλαγών, αρκεί να μπουν κάποιοι κανόνες.

Εξάλλου, σύμφωνα με ανεπίσημα και μη επιβεβαιωμένα στοιχεία που δημοσιεύουν εξειδικευμένες στα cryptoιστοσελίδες, οι κάτοχοι bitcoin ξεπερνούν σήμερα τα 100 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Έως το τέλος του 2022 εκτιμάται ότι πάνω από 500 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν στην κατοχή τους bitcoinή κάποιο άλλο crypto. Η πρόβλεψη αυτή βασίζεται στην υπόθεση ότι η εφαρμογή ενός πιο ξεκάθαρου ρυθμιστικού πλαισίου θα βοηθήσει περισσότερο κόσμο να κατανοήσει την αγορά και να ασχοληθεί μαζί της.

Έτσι, αναμένεται να δούμε πολλές επιχειρήσεις να δέχονται το bitcoin ως μέσο πληρωμής, μία τάση που έχει ήδη φανεί μέσα στο 2021, με την Tesla και άλλες μεγάλες εταιρείες να κάνουν δεκτές τις συναλλαγές με Bitcoin.