Πρώτη η Κίνα στις ναυπηγήσεις νέων πλοίων το 2021

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Στην πρώτη θέση της παγκόσμιας ναυπηγικής βιομηχανίας επανήλθε το περασμένο έτος 2021 η Κίνα σύμφωνα τα στοιχεία των Clarkson Research Services, καθώς έλαβε παραγγελίες για 965 πλοία συνολικής χωρητικότητας 22,8 εκατομμύρια τόνων γκρος, σχεδόν το 50% του συνόλου των παραγγελιών που καταγράφησαν παγκοσμίως.

Τα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας, που πέρασαν στην δεύτερη θέση, έλαβαν παραγγελίες για την κατασκευή 403 πλοίων συνολικής χωρητικότητας 17,35 εκατομμυρίων τόνων γκρος καλύπτοντας έτσι το 38% των συνολικών παραγγελιών νέων πλοίων. Ας σημειωθεί ότι το 2021 παραγγέλθηκαν παγκοσμίως 1.846 νέα πλοία συνολικής χωρητικότητας 45,73 εκατομμυρίων τόνων γκρος.

Όπως αναφέρεται στην ανάλυση των Clarkson : «Η Κίνα επωφελήθηκε φέτος από την έντονη αύξηση της ζήτησης για πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, η οποία έχει δεκαπλασιαστεί για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της αγοράς σε διαθέσιμη μεταφορική ικανότητα.

Όσον αφορά τώρα τη ναυπηγική βιομηχανία της Νοτίου Κορέας οι Clarkson αναφέρουν ότι «οι παραγγελίες αυξήθηκαν σημαντικά στο πρώτο εξάμηνο του έτους, καταγράφοντας ως χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτές των ναυπηγείων Korea Shipbuilding & Offshore Engineering Co (KSOE), που συγκέντρωσε παραγγελίες 6 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο, 8 δισ. το δεύτερο, 5,9 δισ. το τρίτο, 2,9 δισ. το τέταρτο και των ναυπηγείων Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering που έλαβαν παραγγελίες 1,79 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο, 3,71 δισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο, 2,54 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίτο και 2,82 δισεκατομμύρια δολάρια το τέταρτο.