Τέταρτη παγκοσμίως η Τουρκία στην διάλυση πλοίων το 2021

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Μια από τις κορυφαίες θέσεις στην παγκόσμια βιομηχανία της διάλυσης πλοίων διεκδικεί η Τουρκία η οποία στην διάρκεια του 2021 βρέθηκε στην τέταρτη θέση πίσω από το Μπαγκλαντές, την Ινδία και το Πακιστάν.

Συγκεκριμένα το περασμένο έτος στα διαλυτήρια πλοίων της Τουρκίας οδηγήθηκαν 84 πλοία, κυρίως εταιριών από την Ευρώπη, συνολικής χωρητικότητας 1,3 εκατ. Τόνων dw, σε μια περίοδο κατά την οποία υπερδιπλασιάστηκαν οι τιμές του σκραπ και κινήθηκαν άνω των 600 δολαρίων, ανά καθαρό τόνο (ldt).

Οι αναλυτές της αγοράς προβλέπουν πως το ίδιο υψηλές θα είναι οι τιμές του σκράπ και το 2022 μετά την απόφαση πολλών εταιριών να βάλουν πλοία τους σε κατάσταση standby προς διάλυση εξαιτίας της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημία του Covid-19 στην σταθερή ροή του εμπορίου.

Τα περισσότερα πλοία που διαλύθηκαν το 2021 είναι δεξαμενόπλοια και πολλοί πιστεύουν πως το ίδιο σκηνικό θα επαναληφθεί και το 2022.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που έρχεται να ενισχύσει τα σενάρια για μια ακόμη καλή χρονιά στις διαλύσεις πλοίων έρχεται από την Κίνα.

Οι ανάγκες της Κίνας σε χάλυβα αναμένεται να παραμείνουν υψηλές και το τρέχον έτος και δεδομένου πως η βιομηχανία διάλυσης πλοίων στην Κίνα βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας όλα δείχνουν ότι τα προς διάλυση πλοία θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στα διαλυτήρια των Ινδιών, του Πακιστάν και του Μπαγκλαντές. Τα δε ευρωπαϊκά πλοία θα καταλήγουν, όπως και το 2021, στα διαλυτήρια της Τουρκίας.

Ειδικότερα το περασμένο έτος στα διαλυτήρια του Μπαγκλαντές οδηγήθηκαν 226 πλοία, των Ινδιών 172 πλοία, και του Πακιστάν 101 πλοία. Στην Κίνα διαλύθηκαν μόνο 5, ενώ σε διάφορες άλλες χώρες διαλύθηκαν 288 πλοία. Συνολικά διαλύθηκαν 876 πλοία.