Απορρύθμιση στα κινεζικά λιμάνια

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη έχει επιλέξει την πολιτική της μηδενικής ανοχής κατά της Covid -19. Αυτό σημαίνει αυστηρά lockdown ακόμη και με μερικές δεκάδες κρούσματα σε πόλεις πολλών εκατομμυρίων κατοίκων ή και σε λιμάνια καθοριστικής σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο.

Η τακτική αυτή αποτρέπει ένα κύμα μολύνσεων και θανάτων, αλλά κρατάει υπό διαρκή πίεση την οικονομία και επιβαρύνει το κλίμα στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Η χώρα βρίσκεται σε συναγερμό για τον Covid καθώς ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 τον Φεβρουάριο.

Περισσότεροι από 13 εκατομμύρια άνθρωποι στην κινεζική πόλη Xi’an έχουν λάβει εντολή να μείνουν στο σπίτι καθώς οι αρχές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μια έξαρση στα κρούσματα Covid που σημειώθηκαν στην περιοχή.

Οι απαγορεύσεις αυτές έχουν προκαλέσει προβλήματα στο τομέα των μεταφορών, καθώς οδηγοί φορτηγών οχημάτων που εξυπηρετούν τις εμπορευματικές ροές από και προς τα λιμάνια- πόλεις της Κίνας, έχουν μπλοκαριστεί από τους περιορισμούς.

Όσοι οδηγοί έχουν βρεθεί σε «κόκκινες περιοχές» τίθενται αυτομάτως σε αυστηρό έλεγχο με αποτέλεσμα να συντελείται η απορρύθμιση στις λιμενικές υποδομές, καθώς οι Κινέζοι θέλουν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο μετάδοσης του κορωνοϊού ανάμεσα στους εργαζομένους στα λιμάνια.

Ο μεγαλύτερος φόβος είναι να “μην περάσει” η παραλλαγή “Όμικρον”μέσα στα λιμάνια και οδηγήσει σε εκτεταμένες αρρυθμίες καθώς λιμενεργάτες θα βγουν εκτός εργασίας.