Με “όχημα” το νικέλιο προχωρά η Tesla

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Στροφή στην πράσινη μετάβαση επιχειρεί η Tesla, η οποία υπέγραψε συμφωνία προμήθειας νικελίου με το ορυχείο Tamarack της Talon Metals στη Μινεσότα των ΗΠΑ. Η Tesla στοχεύει να έχει στις μπαταρίες των οχημάτων της νικέλιο που θα παράγεται με τρόπο πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Το νικέλιο ενισχύει την αποθήκευση ενέργειας στις μπαταρίες στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, επεκτείνοντας έτσι την εμβέλειά τους.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία έρχεται σε μία στιγμή που η η ζήτηση για νικέλιο αναμένεται να εκτιναχθεί την επόμενη δεκαετία, καθώς τα ηλεκτρικά ηλεκτρικά οχήματα γίνονται mainstream.
Η Tesla σχεδιάζει να αγοράσει 75.000 τόνους νικελίου σε διάστημα έξι ετών, καθώς και μικρότερες ποσότητες κοβαλτίου και σιδηρομεταλλεύματος, σε τιμές που αναφέρονται στο London Metals Exchange. Δεν ήταν αμέσως σαφές πού θα διυλίσει η Tesla το συμπύκνωμα νικελίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διαθέτουν διυλιστήριο νικελίου.

«Η Talon είναι ενθουσιασμένη που υποστηρίζει την αποστολή της Tesla να επιταχύνει τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε ο Henri van Rooyen, Διευθύνων Σύμβουλος της Talon.

Η Talon Metals σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τεχνολογία που ελπίζει ότι θα της επιτρέψει να απορροφά διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και να το δεσμεύει χημικά – και έτσι να το αποθηκεύει μόνιμα – σε βράχους που βρίσκονται μέσα στο έργο Tamarack στη βόρεια Μινεσότα.

Η διαδικασία, η οποία εξακολουθεί να δοκιμάζεται, θα επέτρεπε ουσιαστικά στην Talon να εμπορεύεται το νικέλιο ως ουδέτερο άνθρακα, μια τεράστια πρόκληση για τον Μασκ.