Ο βελγικός κολοσσός που επενδύει στα logistics στην Ελλάδα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ένας από τους ισχυρότερους ευρωπαϊκούς κολοσσούς στην κατασκευή και διαχείριση αποθηκευτικών χώρων και εμπορευματικών κέντρων επενδύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Πρόκειται για τον βελγικό όμιλο ακινήτων VGP, η οποία διαχειρίζεται 192 αποθηκευτικούς χώρους και μικρά βιομηχανικά πάρκα, συνολικής αξίας 4,5 δισ. ευρώ σε 15 χώρες της Ευρώπης.

Ο όμιλος διοικείται από τον Βέλγο δισεκατομμυριούχο Jan Van Geet, σημειώνοντας ραγδαία ανάπτυξη, εξαιτίας της στρατηγικής συμφωνίας που έχει συνάψει με τον γερμανικό ασφαλιστικό κολοσσό Allianz.

Το ενδιαφέρον της VGP για την ελληνική αγορά έρχεται σε μια περίοδο που τα logistics βρίσκονται στο επίκεντρο. Μόνο στο Θριάσιο βρίσκονται σήμερα υπό κατασκευή περισσότερα από 60.000 τ.μ. νέων αποθηκευτικών χώρων, μεταξύ των οποίων το μεγάλο logistics center της Briq Properties στον Ασπρόπυργο, η επένδυση της αμερικανικής HIG Capital, μέσω της θυγατρικής Makios Logistics στις πρώην αποθήκες Κασουδάκη.

Τα σχέδια του βελγικού ομίλου για νέο γύρο επέκτασης σε Ελλάδα, Σουηδία και Δανία ανακοινώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα με τη νέα συμφωνία με την Allianz για ένα νέο fund, που θα επενδύει στα ευρωπαϊκά logistics, μέσω του οποίου η VGP εξασφαλίζει δύναμη πυρός γύρω στα 2,8 δισ. ευρώ.

Σήμερα η VGP διαχειρίζεται συνολική εκμισθώσιμη επιφάνεια περί τα 5,4 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) ενώ έχει υπό κατασκευή περίπου 1,5 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα αποθηκευτικών χώρων (σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τις αρχές του 2021). Στη διάρκεια της περυσινής χρονιάς προστέθηκαν στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περίπου 652.000 τετραγωνικά μέτρα. Οι συνολικές εκτάσεις που αποκτήθηκαν πέρυσι για την ανάπτυξη αποθηκών και εμπορευματικών πάρκων φτάνουν τα 4,04 εκατ. τετραγωνικά μέτρα.