Άρση της απαγόρευσης εξαγωγών θερμικού άνθρακα από την Ινδονησία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η Ινδονησία, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας θερμικού άνθρακα παγκοσμίως, επέτρεψε σε 37 φορτωμένα με άνθρακα πλοία να αποπλεύσουν, αφού εξασφάλισαν τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές, όπως ανακοίνωσε σήμερα το αρμόδιο υπουργείο Συντονισμού για τη Ναυτιλία και τις Επενδύσεις.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο ανέφερε τη χαλάρωση μιας απαγόρευσης στις εξαγωγές άνθρακα που είχε επιβληθεί την 1η Ιανουαρίου. Η απαγόρευση χαλάρωσε για τα ορυχεία που κάλυψαν μία απαίτηση πώλησης ενός μέρους της παραγωγής τους για την παραγωγή ενέργειας σε τοπικό επίπεδο.

Η εξέλιξη αυτή δρομολογήθηκε μετά την κίνηση της αρμόδιας αρχής να προμηθευτεί αρκετές ποσότητες άνθρακα για τους σταθμούς ενέργειας, διασφαλίζοντας τη λειτουργία τους για 15 ημέρες.

«Ζήτησα να υπάρχει στενή επιτήρηση ώστε το ζήτημα αυτό να αποτελέσει για εμάς μία ευκαιρία βελτίωσης της εσωτερικής διακυβέρνησης», ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του, ο Λουχούτ Παντζαϊτάν υπουργός Συντονισμού για τη Ναυτιλία και τις Επενδύσεις.

Προκαλώντας κύματα σοκ στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, η Ινδονησία εφάρμοσε την απαγόρευση στις εξαγωγές άνθρακα μετά την κίνηση της κρατικής εταιρίας ενέργειας (Perusahaan Listrik Negara –PLN) να αναφέρει τη μείωση των αποθεμάτων άνθρακα σε κρίσιμο επίπεδο στις μονάδες παραγωγής ενέργειας, αφήνοντας τη χώρα στα πρόθυρα διακοπών ενέργειας σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων.

Οι αρχές της Ινδονησίας απέδωσαν την κρίση του άνθρακα στα ορυχεία που απέτυχαν να τηρήσουν τη λεγόμενη Υποχρέωση της Εσωτερικής Αγοράς (DMO), η οποία τα υποχρεώνει να πωλούν ποσοστό 25% της παραγωγής τους σε τοπικούς αγοραστές με μία οροφή τιμής στα 70 δολάρια τον τόνο, για τη λειτουργία των σταθμών παραγωγής ενέργειας.

Τα τοπικά ορυχεία, αλλά και μεγάλοι εξαγωγικοί πελάτες της Ινδονησίας, όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, πίεσαν την κυβέρνηση να χαλαρώσει την απαγόρευση των εξαγωγών άνθρακα.

Χθες υπήρχαν περίπου 120 φορτηγά πλοία που φόρτωναν ή ανέμεναν για να φορτώσουν άνθρακα στα ανοιχτά των λιμανιών του Καλιμαντάν στο νησί Βόρνεο, σύμφωνα με τα στοιχεία (Refinitiv Eikon).

Το ίδιο υπουργείο ανέφερε στη σημερινή ανακοίνωσή του ότι θα επιτραπεί τώρα να επαναλάβουν τις εξαγωγές τους οι εταιρίες ορυχείων που έχουν τηρήσει τα προβλεπόμενα στα συμβόλαια των πωλήσεών τους με την PLN, αλλά και στο 100% τις υποχρεώσεις τους για την εσωτερική αγορά κατά το 2021.

Τα ορυχεία που δεν έχουν τηρήσει τους όρους των συμβολαίων (PLN και DMO) θα βρεθούν αντιμέτωπα με την επιβολή προστίμων, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.