Εμπορικό έλλειμμα για την Ευρωζώνη τον Νοέμβριο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Η Ευρωζώνη κατέγραψε μικρό εμπορικό έλλειμμα τον Νοέμβριο από υψηλό πλεόνασμα 12 μήνες νωρίτερα λόγω της αύξησης του κόστους του εισαγόμενου πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με το Reuters, η Eurostat ανακοίνωσε ότι το μη προσαρμοσμένο εμπορικό έλλειμμα των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ ήταν 1,5 δισ. ευρώ (1,7 δισ. δολάρια) σε σύγκριση με πλεόνασμα 25 δισ. τον Νοέμβριο του 2020. Οι πληρωμές για εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 32,0%, ενώ τα έσοδα από εξαγωγές αυξήθηκαν μόνο κατά 14,4%.

Τα στοιχεία για το σύνολο των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδειξαν ότι το εμπορικό έλλειμμα για την ενέργεια αυξήθηκε κατά 68% στα 241,7 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου.

Την ίδια περίοδο το εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ με τη Ρωσία, η οποία προμηθεύει το ένα τρίτο του πετρελαίου της Ευρώπης και το 40% του φυσικού αερίου της, ήταν υπερτετράπλασιο στα 60,4 δισεκατομμύρια ευρώ από 13,7 δισ. τον Ιανουάριο-Νοέμβριο 2020.

Προσαρμοσμένο στις εποχικές διακυμάνσεις, το εμπορικό έλλειμμα της ευρωζώνης ήταν 1,3 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο από πλεόνασμα 1,8 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.