Ουρές πλοίων στη Σαγκάη

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Οι καθυστερήσεις στους χρόνους φορτοεκφόρτωσης στον λιμένα του Ningbo στην Κίνα, λόγω της Covid-19, οδήγησαν τις ναυτιλιακές εταιρείες σε αναζήτηση νέων δρομολογίων.

Σύμφωνα με τα ναυτιλιακά στοιχεία του Bloomberg, τα πλοία κατευθύνονται στη Σανγκάη, προκαλώντας αυξημένη συμφόρηση στο μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο. Επιπλέον, τα πλοία αλλάζουν επίσης πορεία προς το Xiamen στο νότο.

Η εισροή πλοίων στη Σανγκάη έχει καθυστερήσει τα δρομολόγια των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων κατά περίπου μία εβδομάδα, ανέφεραν οι μεταφορείς. Αυτές οι καθυστερήσεις έχουν εξαπλωθεί στις εισόδους στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Η κατάσταση στα λιμάνια της Κίνας επιδεινώνεται από τα αυξανόμενα κρούσματα Covid αλλά και από το γεγονός ότι ξεκινούν οι διακοπές της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς και τα τεστ σε εργαζόμενους και μεταφορείς γίνονται ολοένα και πιο αυστηρά και δυσχεραίνουν τις ήδη φορτωμένες αλυσίδες εφοδιασμού.

Ο βρετανικός οίκος Russell Group επισημαίνει ότι οποιαδήποτε διακοπή στις μεταφορές εμπορευμάτων πριν από την Κινεζική Σεληνιακή Πρωτοχρονιά θα κλονίσει ανεπανόρθωτα το εμπόριο μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου.

Στην πόλη Tianjin της βόρειας Κίνας, η χωρητικότητα φορτηγών εκτιμάται ότι είναι στο μισό των κανονικών επιπέδων και οι οδηγοί πρέπει να ελέγχονται καθημερινά πριν μπουν στο λιμάνι. Στο λιμάνι της Shenzhen στο νότο, τα τεστ σε κατοίκους και φορτηγατζήδες οδηγούν σε ουρά πλοίων στο λιμάνι.