Σε νέο υψηλό επίπεδο η παραγωγή ανεμογεννητριών

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η παραγωγή αιολικής ενέργειας στις σκανδιναβικές χώρες σημείωσε ρεκόρ 20,8 γιγαβάτ (GW), όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η παραγωγή των ανεμογεννητριών στη Δανία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία έφτασε στο νέο υψηλό επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Ακραία καιρικά φαινόμενα με καταρρακτώδεις βροχές και ισχυρές ριπές ανέμου έπληξαν τη δυτική και βόρεια Νορβηγία την Τετάρτη και την Πέμπτη, όπου βρίσκονται τα περισσότερα αιολικά πάρκα της χώρας. Η Δανία και τμήματα της Βαλτικής Θάλασσας είδαν επίσης ισχυρούς ανέμους.

Η νορβηγική ισχύς αιολικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 659 MW σε 4.656 MW πέρυσι, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της ρυθμιστικής αρχής του κλάδου NVE.

Στη γειτονική Σουηδία, η δυναμικότητα προβλεπόταν να αυξηθεί κατά 2.220 MW σε 12.300 MW το 2021, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Σουηδικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας.

Η εγκατεστημένη ισχύς αιολικής ενέργειας στη Φινλανδία αυξήθηκε κατά 671 μεγαβάτ (MW) σε 3.257 MW, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Τετάρτη η Φινλανδική Ένωση Αιολικής Ενέργειας.

Η εγκατεστημένη ισχύς στη Δανία αυξήθηκε κατά 714 MW μέχρι το τέλος Αυγούστου σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2020, σε συνολικά 6.892 MW, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Αιολικής Ενέργειας της Δανίας.

Η υψηλή αιολική ενέργεια έχει επίσης πιέσει προς τα κάτω τις τιμές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, με την τιμή αναφοράς του συστήματος της περιοχής για παράδοση την Πέμπτη να διαμορφώνεται στα 33,92 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), το χαμηλότερο επίπεδο από τις 20 Νοεμβρίου.