Βέτο της Ευρώπης στη συγχώνευση των ναυπηγείων της Κορέας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έδωσε τελικά την έγκρισή της στην Hyundai Heavy Industries για την εξαγορά της ανταγωνιστικής Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co Ltd, ώστε να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη ναυπηγική εταιρεία στον κόσμο.

Το βέτο συγχώνευσης βασίζεται στην αντίληψη ότι η συμφωνία θα έβλαπτε τον ανταγωνισμό στην παγκόσμια αγορά για την κατασκευή μεγάλων πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου αερίου (LNG).

Ανέφερε επίσης ότι οι εταιρείες δεν υπέβαλαν επίσημη προσφορά διορθωτικών μέτρων για την αντιμετώπιση προβλημάτων ανταγωνισμού.
“Δεδομένου ότι δεν υποβλήθηκαν διορθωτικά μέτρα, η συγχώνευση θα είχε οδηγήσει σε λιγότερους προμηθευτές και υψηλότερες τιμές για τα μεγάλα πλοία που μεταφέρουν LNG. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απαγορεύσαμε τη συγχώνευση”, δήλωσε η επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ, Margrethe Vestager.

Το υπουργείο βιομηχανίας της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι λυπάται για την απόφαση της ΕΕ για μια συμφωνία που έχει ήδη εγκριθεί από την Κίνα, τη Σιγκαπούρη και το Καζακστάν.