Χρεοκόπησε γερμανικό ναυπηγείο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ο αντίκτυπος της πανδημίας έπληξε τον κλάδο της κρουαζιέρας περισσότερο από κάθε άλλο τομέα της ναυτιλίας, με αποτέλεσμα οι παραγγελίες κρουαζιερόπλοιων, να κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
.
Ειδικά τα ναυπηγεία που ειδικεύονται στη ναυπήγηση κρουαζιερόπλοιων βρίσκονται σε δεινή θέση. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι το γερμανικό ναυπηγείο MV Werften κατέθεσε αίτηση πτώχευσης, αντιμετωπίζοντας σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη αποτελεί απόρροια της αδυναμίας επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και της ιδιοκτήτριας εταιρείας του ναυπηγείου Genting Hong Kong αναφορικά με τη χρηματοδότηση κατασκευής του κρουαζιερόπλοιου «Global Dream» για λογαριασμό της Dream Cruises, η οποία επίσης αποτελεί θυγατρική της Genting Hong Kong. Το εν λόγω κρουαζιερόπλοιο θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως και προοριζόταν αποκλειστικά για την ασιατική αγορά.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων, Robert Habeck, κατηγόρησε την Genting για τα οικονομικά προβλήματα του γερμανικού ναυπηγείου καθώς και για την ενδεχόμενη απώλεια 2.000 θέσεων εργασίας, όπως αναφέρουν γερμανικά ΜΜΕ.

Σημειώνεται ότι η πανδημία έπληξε σοβαρά την Genting Hong Kong, η οποία τον περασμένο Αύγουστο ανακοίνωσε ότι προσωρινά αναστέλλει όλες τις πληρωμές προς τους πιστωτές της.

Στην προσπάθεια της Genting Hong Kong να κρατήσει ζωντανό τον ναυπηγικό όμιλο MV Werften, οι γερμανικές αρχές είχαν εγκρίνει δάνειο ύψους $227 εκατ. τον περασμένο Οκτώβριο.

Η MV Werften ιδρύθηκε το 2016 με την εξαγορά της από την Genting Hong Kong των τριών ναυπηγείων της Nordic Yards στο Wismar, στο Rostock-Warnemunde και στο Stralsund της Γερμανίας. Από το 2017, η ναυπηγική εταιρεία έχει παραδώσει τέσσερα ποταμόπλοια κρουαζιέρας κατηγορίας Ρήνου και ένα πολυτελές «γιοτ» πολικής κλάσης για την Crystal Cruises, επίσης εταιρεία της Genting Hong Kong.

Η μεγαλύτερη εγκατάσταση της MV Werften στο Wismar διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες στεγασμένες αποβάθρες κτιρίων της Ευρώπης και είναι μία από τις λίγες εγκαταστάσεις παγκοσμίως που μπορούν να κατασκευάσουν μερικά από τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια στον κόσμο.