Εκτός ελέγχου ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Εκτός ελέγχου βρίσκεται πλέον ο πληθωρισμός στην Τουρκία και αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, με σταδιακή αποκλιμάκωση στην πορεία του έτους κοντά στο 27%, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Reuters.

Ο πληθωρισμός της Τουρκίας εκτινάχθηκε στο 36% τον Δεκέμβριο μετά από αλλεπάλληλες μειώσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, οδηγώντας τη λίρα σε απώλειες της τάξης του 44% έναντι του δολαρίου στη διάρκεια του 2021.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο πληθωρισμός φαίνεται να μειώνεται γύρω στο 26,8% μέχρι το τέλος του 2022 (με το εύρος των εκτιμήσεων να κυμαίνεται σε μεγάλο εύρος, από 17% μέχρι 46%) και στο 15,4% το 2023, σε αντίθεση με τις κυβερνητικές προσδοκίες ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει σε μονοψήφιο αριθμό έως τα μέσα του 2023.

Παρά την κυβερνητική πολιτική διατήρησης των χαμηλών επιτοκίων για να τονώσει τις εξαγωγές, ορισμένοι οικονομολόγοι δήλωσαν ότι αναμένουν στροφή της κεντρικής τράπεζας προς αύξηση των επιτοκίων.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Τουρκίας δηλώνουν ότι το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα της χώρας είναι το χρόνιο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, κυρίως λόγω των ακριβών εισαγωγών, που, όπως λένε, θα βελτιωθεί του νέου οικονομικού σχεδίου.
Ωστόσο, οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να προβλέπουν ότι το έλλειμμα θα ανέλθει στο 2,1% του ΑΕΠ το 2022 και στο 2,3% το 2023.