Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Η πανδημία ευνόησε τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη, καθώς πρόσθεσαν 5 τρισεκατομμύρια δολάρια στην περιουσία τους, σύμφωνα με την Oxfam.

Σε νέα έκθεση αναφέρεται ότι ο συνολικός πλούτος των δισεκατομμυριούχων εκτινάχθηκε από 8,6 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Μάρτιο του 2020 σε 13,8 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Νοέμβριο του 2021, αύξηση μεγαλύτερη από ό,τι τα προηγούμενα 14 χρόνια μαζί.

Οι 10 πλουσιότεροι άνδρες του κόσμου είδαν τη συλλογική τους περιουσία υπερδιπλασιασμένη, καταγράφοντας αύξηση κατά 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

Η Oxfam υποστηρίζει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να φορολογήσουν τα κέρδη των υπερπλούσιων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα για να χρηματοδοτήσουν συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, να πληρώσουν για εμβόλια, να καταπολεμήσουν τις διακρίσεις και να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση.

Ο συνδυασμένος πλούτος των 10 κορυφαίων δισεκατομμυριούχων – συμπεριλαμβανομένου του CEO της Tesla, Ιλον Μασκ και του ιδρυτή της Amazon Τζεφ Μπέζος – διπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τώρα είναι έξι φορές μεγαλύτερος από αυτόν των φτωχότερων 3,1 δισεκατομμυρίων ανθρώπων του κόσμου, σύμφωνα με την έκθεση .