Η απειλή για την εκτίναξη των τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Η ενεργειακή κρίση έχει γίνει “θηλιά στο λαιμό” για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, τουλάχιστον στο πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς, δεν αναμένεται η ενεργειακή κρίση να υποχωρήσει.

Ο φόβος για περαιτέρω επιδείνωση των τιμών φυσικού αερίου ενισχύεται από τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Οι αγορές ενέργειας βρίσκονται υπό καθεστώς αβεβαιότητας, καθώς εγκυμονεί ο κίνδυνος για μια παρατεταμένη περίοδο υψηλών τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σύμφωνα με το CNBC.

“Πρόκειται για μια πολύ σφιχτή αγορά φυσικού αερίου και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η αίσθηση της επικείμενης κρίσης που δημιουργείται μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, επηρεάζει την αγορά, ιδίως δεδομένου ότι η Ρωσία παρέχει περίπου το 35% του φυσικού αερίου της Ευρώπης”, δήλωσε ο ειδικός σε θέματα ενέργειας Dan Yergin στο CNBC.

Ο William Jackson, υψηλόβαθμο στέλεχος της Capital Economics, επεσήμανε ότι εκτός από την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία για το φυσικό αέριο, οι προμήθειες σε αποθέματα είναι επίσης χαμηλές αυτή τη στιγμή.