Η Κίνα μείωσε το επιτόκιο χορήγησης δανείων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Η Κίνα μείωσε τα βασικά επιτόκια χορήγησης δανείων για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, καθώς η κεντρική τράπεζα μείωσε το κόστος δανεισμού για τα μεσοπρόθεσμα δάνεια, σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει την επιβραδυνόμενη οικονομία η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με νέο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού και περιορισμούς.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε πως μείωσε το βασικό επιτόκιο του ενός έτους στο 3,70%, 10 μονάδες βάσης χαμηλότερα από το επίπεδο του 3,80% τον προηγούμενο μήνα.

Η κίνηση αναμενόταν ευρέως από αναλυτές και traders, καθώς η κεντρική τράπεζα μείωσε τη Δευτέρα το επιτόκιο μεσοπρόθεσμης διευκόλυνσης δανεισμού κατά 10 μονάδες βάσης, στο 2,85%.

Η κεντρική τράπεζα βασίζει τα επιτόκια χορήγησης δανείων κάθε μληνα σε τιμές από τις μεγάλες τράπεζες της Κίνας.

Με τη σειρά τους οι τράπεζες τιμολογούν νέα δάνεια χρησιμοποιώντας ώς σημείο αναφοράς τα βασικά επιτόκια χορήγησης δανείων.

Από το 2019 που καθιερώθηκε το νέο σημείο αναφοράς, οι κινεζικές τράπεζες αντικατέστησαν τα ισχύοντα άδεια με νέα, βασισμένα στα νέα επιτόκια.

Τον Δεκέμβριο, η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο δανεισμού ενός έτους, καθώς οι ηγέτες της χώρας δεσμεύθηκαν να δώσουν προτεραιότητα στη σταθερότητα της ανάπτυξης.

Ο υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζες της Κίνας τόνισε πως η Τράπεζα θα δράσει πιο νωρίς και πιο δυναμικά για να σταθεροποιήσει την οικονομία το 2022, σε μια σημαντική πολιτικά χρονιά για τον Κινέζο ηγέτη Xi Jinping, ο οποίος αναμένεται να αναζητήσει τρίτη θητεία.