Αύξηση κατά 22,6% σημείωσε το διμερές εμπόριο Ελλάδας-Γαλλίας κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα οποία επεξεργάστηκε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι, ο όγκος εμπορίου των δύο χωρών διαμορφώθηκε σε 3,4 δισ. ευρώ.
Οι ελληνικές εξαγωγές συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 16,49% σε σχέση με το Α΄ εννεάμηνο του 2020 και διαμορφώθηκαν σε 1,466 δισ. ευρώ.
Οι εισαγωγές της Ελλάδας από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 22,6% και διαμορφώθηκαν σε 1,855 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα το εμπορικό ισοζύγιο, το οποίο παραμένει ελλειμματικό για τη χώρα μας άγγιξε τα 389 εκ. ευρώ.
Η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς τη Γαλλία κατά το α΄ εννεάμηνο του 2021 οφείλεται ουσιαστικά στην αύξηση της αξίας των εξαγωγών συσκευασμένων φαρμάκων. Ακολουθούν οι σωλήνες από χαλκό με ύψος εξαγωγών 65,7 εκ. ευρώ, αυξημένο θεαματικά κατά 54,4% και μερίδιο 4,5%, τα ελάσματα και ταινίες
Στη κατηγορία “Ελαιόλαδο και τα κλάσματά του”, παρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση με ποσοστιαία μεταβολή 184% και 26,11% και αξία εξαγωγών 8,9 εκ. ευρώ και 1,09 εκ. ευρώ αντίστοιχα.
Από την πλευρά των εισαγόμενων προϊόντων από τη Γαλλία, την 1η θέση καταλαμβάνουν τα φάρμακα με μερίδιο 7,1%, αύξηση 1,51% και αξία εισαγωγών 133 εκ. ευρώ. Ακολουθούν τα κρέατα βοείων, με μερίδιο 3,3%, μείωση 7,48% και αξία εισαγωγών 62,2 εκ. ευρώ, και το φυσικό αέριο που έχει υγροποιηθεί με μερίδιο 2,4% και αξία εισαγωγών 45 εκ. ευρώ.