Τα καλά και τα κακά νέα για την παγκόσμια οικονομία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Την “ομαλοποίηση” της ανάπτυξης στις ανεπτυγμένες οικονομίες προβλέπει η Citi, μετά τη σημαντική ανάκαμψη που κατέγραψε το 2021.
Παράλληλα, στις αναδυόμενες οικονομίες θα πρέπει να περιμένουμε πιο μικτές επιδόσεις.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η Citi, η οποία προχωρά στην υποβάθμιση των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα, στο 4,1% και διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2023 στο 3,1%.

Παράλληλα, αναβαθμίζει την πρόβλεψη για τον παγκόσμιο πληθωρισμό του 2022 κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 3,9% και διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψη για το 2023 στο 2,7%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ανάκαμψη στηρίζεται από την ικανότητα που έχει αναπτύξει η οικονομία ως προς τη διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη σταδιακή υποχώρηση του πληθωρισμού, ο οποίος ενώ θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, εκτιμάται ότι δεν θα απειλήσει τελικά την ανάπτυξη.

Επιπλέον, τονίζεται ότι οι επιπτώσεις της παραλλαγής Όμικρον θα εξασθενήσουν γρήγορα και δεν θα επηρεάσουν το outlook και η πρόβλεψη για ανάπτυξη 4,1% φέτος, τοποθετεί το παγκόσμιο ΑΕΠ πάνω από την μακροπρόθεσμη τάση του.

Το απαισιόδοξο σενάριο για την παγκόσμια οικονομία επισημαίνει τυχόν κινδύνους σε περίπτωση που η πανδημία προκαλέσει και νέες διαταραχές ή να μην μπει σε ενδημική φάση.

Επιπλέον, υπαρκτός είναι ο φόβος για τον πληθωρισμό των αγαθών να παραμείνει σε υψηλότερα επίπεδα από των υπηρεσιών, ή η αύξηση της ζήτησης στις υπηρεσίες να αποδειχθεί περισσότερο πληθωριστική.