Φρενάρει η ανάπτυξη στη Κίνα; Τι λέει το ΔΝΤ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Tο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο(ΔΝΤ) εκτιμά ότι είναι ασταθής η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας. Μάλιστα, προβλέπει ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα αναπτυχθεί κατά 4,8% το 2022 και 5,2% το 2023, από 8,1% πέρυσι.

Η κρίση των ακινήτων στην Κίνα σε συνδυασμό με την αδυναμία της κατανάλωσης είναι βασικοί παράγοντες για την ανάπτυξη φέτος, ανέφερε το ΔΝΤ σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

«Η ανάκαμψη της Κίνας έχει προχωρήσει αρκετά, αλλά δεν έχει ισορροπία και η δυναμική έχει επιβραδυνθεί» ανέφερε το Ταμείο, επικαλούμενο την επίδραση των εστιών COVID-19 στις καταναλωτικές δαπάνες και την ύφεση της αγοράς ακινήτων.

Η Κίνα είδε μια ισχυρή ανάκαμψη από την ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία, αλλά η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε απότομα το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους.

Η Κίνα ξεκίνησε πέρυσι μια καταστολή εναντίον τεχνολογικών κολοσσών, ιδιωτικών εκπαιδευτικών εταιρειών και άλλων εταιρειών, με στόχο τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τον έλεγχο δεδομένων.

Τέτοιες μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ανάπτυξη, αλλά μπορούν να βλάψουν το κλίμα της αγοράς που με τη σειρά του θα μπορούσε να μειώσει τις επενδύσεις, δήλωσε το ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ ζήτησε επίσης μέτρα για τη διασφάλιση του θεμιτού ανταγωνισμού μεταξύ των ιδιωτικών εταιρειών της Κίνας και των κρατικών επιχειρήσεών της (SOE), προειδοποιώντας ότι τέτοιες μεταρρυθμίσεις απαιτούνται για την αντιμετώπιση της επιβράδυνσης της αύξησης της παραγωγικότητας.