Οι επιπτώσεις στο εμπόριο από τις διακοπές της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Οι αργίες στη Κίνα λόγω της Πρωτοχρονιάς(31 Ιανουρίου – 6 Φεβρουαρίου) προκαλούν μπλακ άουτ στην παγκόσμια αγορά και δη στη ναυτιλία, με επιπτώσεις στον κλάδο των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου.

Αναλυτές εκτιμούν ότι αναμένεται μία επιβράδυνση της παραγωγικής δραστηριότητας της Κίνας, με την Πρωτοχρονιά να βρίσκει την αγορά σε μια συνεχιζόμενη καθοδική πορεία.

Αναφορικά με τον κλάδο των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, σύμφωνα με μια έρευνα μεταξύ 500 μεταφορέων που διεξήχθη από το Container xChange, το 60% των ερωτηθέντων είχε αυξήσει τις παραγγελίες πριν από τις γιορτές προκειμένου να αποφύγει το κλείσιμο των διακοπών καθώς περιμένει ότι η κινεζική Πρωτοχρονιά θα διαταράξει περαιτέρω την αλυσίδα εφοδιασμού.

Το γεγονός άλλωστε ότι τον Ιανουάριο καταγράφηκε αυξημένη κινητικότητα σε φορτία, λόγω των διακοπών που ακολουθούν, ήταν μία από τις αιτίες ανόδου των ναύλων στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, σημειώνουν οι αναλυτές.

Σημειώνεται ότι ο κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, με αφορμή τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς, δήλωσε ότι το 2021 η Κίνα πέτυχε τον στόχο της να οικοδομήσει μια «αρκετά εύπορη» κοινωνία, «ένα ορόσημο στον δρόμο για να γίνει παγκόσμια ηγέτιδα το 2049», κατά την 100ή επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.