Προτεραιότητα για την Κίνα ο έλεγχος της κατανάλωσης άνθρακα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Πρώτη στον κόσμο κατατάσσεται η Κίνα σε ότι αφορά τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου
και την υπερθέρμανση στον πλανήτη. ‘

Την πρωτιά κατέχει και ως προς την κατανάλωση άνθρακα, για την οποία έχει δεσμευτεί να ελέγξει την επόμενη δεκαετία, προκειμένου να βάλει όριο στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ως το 2030 και να φθάσει στη λεγόμενη κλιματική ουδετερότητα περί το 2060.

Πρόθεσή της είναι να αυξήσει την παραγωγή ηλεκτρισμού από αιολικές και φωτοβολταϊκές μονάδες σε τουλάχιστον 1.200 GW ως το τέλος της δεκαετίας.

Όπως ανακοίνωσε το Συμβούλιο Ηλεκτρισμού της Κίνας, η αιολική ενέργεια, η ηλιακή ενέργεια, υδροηλεκτρικά φράγματα και πυρηνικοί σταθμοί θα συνεισφέρουν πάνω από τη μισή παραγωγή ηλεκτρισμού στο ενεργειακό μίγμα της Κίνας το 2022, ξεπερνώντας τα ορυκτά καύσιμα.

Φέτος αναμένεται να προσθέσει 180 γιγαβάτ (GW) στο ενεργειακό της μίγμα που δεν θα προέρχονται από την καύση ορυκτών καυσίμων, με τη συνολική συνεισφορά των πηγών αυτού του είδους να φθάνει τα 1.300 GW,

Το Συμβούλιο Ηλεκτρισμού της Κίνας ανέφερε νωρίτερα αυτόν τον μήνα πως η βιομηχανία παραγωγής ενέργειας της χώρας, στην οποία αναλογεί το 41% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, θα μπορούσε να θέσει στόχο να φθάσει στο όριο εκπομπών περί το 2028.