Σε υψηλότερα επίπεδα η τιμή σιδηρομεταλλεύματος

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού που αντιμετωπίζουν εταιρείες σιδηρομεταλλεύματος, ειδικά στην Αυστραλία, λόγω της ανησυχίας από την παραλλαγή “Ομικρον” προκαλεί ανοδικές επιπτώσεις στις τιμές.

Ειδικά, ο Ιανουάριος έκλεισε με άνοδο στην τιμή του σιδηρομεταλλεύματος, καθώς οι εταιρείες, όπως η Fortescue, Rio Tinto
εκφράζουν ανησυχίες για την παραγωγή και τις αποστολές, λόγω των ελλείψεων που αντιμετωπίζουν σε εργαζομένους, οι οποίοι απουσιάζουν, λόγω του κορωνοϊού.

Επιπλέον, στην Κίνα, τα πρώτα στοιχεία του Ιανουαρίου δείχνουν ύφεση στην παραγωγή του αργού χάλυβα που θα επηρεάσει σημαντικά την τάση των τιμών του σιδηρομεταλλεύματος και κατά συνέπεια τη ζήτηση για θαλάσσιες μεταφορές και τη ναυλαγορά χύδην ξηρού φορτίου.

Η China Iron & Steel Association ανακοίνωσε στις 25 Ιανουαρίου ότι η παραγωγή ακατέργαστου χάλυβα της Κίνας ήταν κατά μέσο όρο 2,526 εκατομμύρια τόνοι/ημέρα την 1-20 Ιανουαρίου, μειωμένα κατά 9,2%, αντίστοιχα, από τα επίπεδα του Δεκεμβρίου 2021.

Μέσα στο αντίρροπο κλίμα που επικρατεί στην αγορά του σιδηρομεταλλεύματος και στην κινέζικη ζήτηση ενόψει των εορτασμών για τη Πρωτοχρονιά, ο γενικός δείκτης της ναυλαγοράς χύδην ξηρού φορτίου συνεχίζει να υποχωρεί σε έντονο ρυθμό.