Στα 4 δισ. οι διμερείς εμπορικές σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Η ένταση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας φαίνεται ότι δεν επηρέασε το εμπόριο μεταξύ τους. Όπως διαπιστώνεται από τα όσα ανακοίνωσε το Ελληνο-Τουρκικό Εμπορικό Επιμελητήριο (ΕΤΕΕ).οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, έφτασαν τα 4 δισ. ευρώ και επανήλθαν στα επίπεδα του έτους 2016.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, (έως 31/09/2021, και εκτιμήσεις του ΕΤΕΕ για το τελευταίο τρίμηνο), οι ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία αυξήθηκαν σε ποσοστό 39%, φτάνοντας στα τέλη του έτους 2021 το 1,8 δισ. ευρώ.

Η Τουρκία πλέον κατατάσσεται στην 5η θέση ως χώρα προορισμού των ελληνικών προϊόντων. Επίσης, οι εισαγωγές τουρκικών προϊόντων, σημείωσαν αύξηση της τάξης του 46%, φτάνοντας στο ύψος των 2,3 δισ. ευρώ.

Η Τουρκία κατατάσσεται στη 8η θέση των χωρών προμηθευτών μας.Το εμπορικό ισοζύγιο των δύο χωρών παραμένει ελλειματικό για την Ελλάδα, ενώ το συνολικό εμπόριο έφτασε τα 4 δισ. ευρώ.

Το έτος 2020 οι ελληνικές εξαγωγές είχαν διαμορφωθεί σε 1,3 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές σε 1,5 δισ. ευρώ. Συνεπώς, το συνολικό εμπόριο Ελλάδος – Τουρκίας για το έτος 2020 έφτασε τα 2,8 δισ. ευρώ. Συγκρίνοντας τις επιδόσεις του έτους 2021 με την προηγούμενη χρονιά, διαπιστώνεται ότι το συνολικό εμπόριο αυξήθηκε περίπου 40%.