Συνεργασία Onex – Fincantieri για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Προχωρά η συνεργασία της ONEX με τον ιταλικό ναυπηγικό κολοσσό της Fincantieri, για τη διάσωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, παρά τα όποια εμπόδια έχουν παρουσιαστεί το τελευταίο διάστημα στον δρόμο τους, που έχουν προκαλέσει καθυστέρηση στην κατάθεση του σχεδίου εξυγίανσης στο δικαστήριο.

Μάλιστα προχωρούν ένα βήμα παρακάτω, αποδεικνύοντας ότι έχουν μεγάλα σχέδια για τον κλάδο των ναυπηγείων στη χώρα μας: ο επενδυτικός αμερικανικός όμιλος ΟΝΕΧ μέσω της ΟΝΕΧ Elefsis Shipyards και ο παγκόσμιας εμβέλειας ναυπηγικός όμιλος Fincantieri S.p.A., εξετάζουν την από κοινού ανάπτυξη έργων ναυπήγησης και επισκευής πλοίων, μεγάλο μέρος των οποίων θα πραγματοποιείται στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, που θα απευθύνονται και στη διεθνή αγορά πέραν της ελληνικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πλαίσιο της συγκεκριμένης προοπτικής και δεδομένης της πρόσφατης υποβολής επίσημης πρότασης στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας από την Fincantieri S.p.A. για την από κοινού υλοποίηση του προγράμματος προμήθειας των νέων κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού στα Ναυπηγεία Ελευσίνας -με την επένδυση σε δημιουργία γραμμής παραγωγής καθολικής κατασκευής πλοίων αυτής της κατηγορίας– αναμένεται να πραγματοποιηθεί Ημερίδα Βιομηχανικής Συνεργασίας με θέμα τις εγχώριες δυνατότητες ναυπηγικού τομέα και τη δημιουργία ναυπηγικού οικοσυστήματος, τις επόμενες ημέρες στην πόλη της Ελευσίνας.

Σε πλήρη ανάπτυξη η συνεργασία Onex – Fincantieri για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπός της εκδήλωσης είναι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο στην εγχώρια αγορά να παρουσιάσουν και να ενημερώσουν το σχήμα Fincantieri – ΟΝΕΧ για τις παραγωγικές τους δυνατότητες, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κατάλληλο οικοσύστημα που θα μπορεί να υποστηρίξει την προοπτική υλοποίησης του προγράμματος των κορβετών αλλά και πολλών άλλων νέων κατασκευών που προτίθεται να πραγματοποιήσει στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, με γνώμονα την χωρίς όρια επέκταση του «Made in Greece» αποτυπώματος στις εγχώριες ναυπηγήσεις.

Πηγές κοντά στις δύο εταιρείες τονίζουν ότι απώτερος στόχος των Fincantieri – ONEX είναι η μέγιστη αξιοποίηση των υφιστάμενων δυνατοτήτων των ελληνικών εταιρειών, η απόκτηση σημαντικής τεχνογνωσίας και εμπειρίας μέσω της συμμετοχής τους σε διεθνή προγράμματα συμπαραγωγής και η διαφήμιση των ικανοτήτων τους στην παγκόσμια αγορά, προκειμένου να συνδράμουν καταλυτικά και ουσιαστικά στην αναζωογόνηση της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας μας.

Παράλληλα, οι δύο όμιλοι καλούν τις εταιρείες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, να πάρουν μέρος σε διεθνή προγράμματα συμπαραγωγής. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Fincantieri συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά ναυπηγεία. Ο όμιλος, μετά την εξαγορά της Vard το 2013, διπλασιάστηκε σε μέγεθος και σήμερα είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος στον κόσμο.

Η Fincantieri κατασκευάζει εμπορικά και στρατιωτικά σκάφη. Επίσης έχει αναλάβει το πρόγραμμα φρεγατών του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και το υλοποιεί στα ναυπηγεία της στις ΗΠΑ, ενώ συμμετέχει με άλλες τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα κορβέτας ΕPC (European Patrol Corvette), στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα, μαζί με τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, ενώ στη συγχρηματοδότηση του προγράμματος συμμετέχουν πλέον η Δανία και η Νορβηγία.

Πηγή: Θριάσιο