“Σύννεφα” πάνω από την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Η Κίνα απέτυχε να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο της διετούς “φάσης 1” της εμπορικής συμφωνίας που υπεγράφη επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, τον Ιανουάριο του 2020, δήλωσε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια Εμπορική Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Σάρα Μπιάνκι.

Η ίδια πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να καλλιεργήσουν μια “σταθερή σχέση” με την Κίνα, αλλά οι δύο χώρες βρίσκονται σε “δύσκολο στάδιο της σχέσης τους. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, οι συνομιλίες δεν είναι εύκολες. Είναι πολύ δύσκολες.”

Σημειώνεται ότι στη συμφωνία που υπέγραψε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η Κίνα δεσμεύτηκε να αυξήσει τις αγορές αμερικανικών αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων, ενέργειας και υπηρεσιών κατά 200 δισ. δολάρια, ήτοι πάνω από τα επίπεδα του 2017, κατά τη διάρκεια του 2020 και του 2021.

Μέχρι τον Νοέμβριο, η Κίνα είχε επιτύχει μόλις το 60% περίπου αυτού του στόχου. Η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας απέτρεψε την κλιμάκωση ενός σχεδόν τριετούς εμπορικού πολέμου που είχε ξεσπάσει μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη και είχε οδηγήσει στην επιβολή δασμών εκατέρωθεν σε εισαγόμενα προϊόντα αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίοι παραμένουν ακόμη σε ισχύ.