Οι τάσεις στις κρατήσεις Airbnb

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Οι ταξιδιώτες προτιμούν περισσότερο τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb) μετά το ξέσπασμα της πανδημίας,παρά τα ξενοδοχεία.
Επιπλέον, το μεγαλύτερο μέρος των ταξιδιωτών, επιλέγουν καταλύματα σε περιοχές, όπου ο συνωστισμός είναι μικρότερος και ως εκ τούτου ασφαλέστερες.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την ετήσια έρευνα της AirDNA για τις τάσεις στην αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων κατά την διάρκεια του 2021. Όπως διαπιστώνεται, οι μεγάλες πόλεις εξακολουθούν να υστερούν έναντι των πιο απομακρυσμένων περιοχών και μάλιστα σημαντικά.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η συνολική ζήτηση βραχυχρόνιων μισθώσεων (με βάση τον αριθμό των διανυκτερεύσεων που έγιναν) στις 25 μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης (μεταξύ αυτών και η Αθήνα) υποχώρησε κατά 57,9% σε σχέση με το 2019, ενώ η πτώση σε σχέση με το 2020 άγγιξε το 1,8%.

Εκ διαμέτρου αντίθετη ήταν η εικόνα σε πιο απομακρυσμένες ή παραθεριστικές περιοχές, όπου η ζήτηση αυξήθηκε κατά 21,5% σε σχέση με το 2020 και κατά 16,1% έναντι του 2019.

Πριν την πανδημία, το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς ακινήτων αφορούσε μικρά διαμερίσματα στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα. Ωστόσο, η προσφορά στις πόλεις συνέχισε να υποχωρεί και το 2021, καθώς η ζήτηση έχει μετατοπιστεί σε μικρότερες, παραθαλάσσιες ή περιφερειακές αγορές, που προσφέρουν μικρότερες ή πιο ξεχωριστές προτάσεις φιλοξενίας.

Σημειώνεται ότι η μεγάλη ποικιλία παραθεριστικών περιοχών έχει ευνοήσει και την ελληνική αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων να ανακάμψει και μάλιστα με ιδιαίτερα ταχείς ρυθμούς.

Για το 2021, η ζήτηση καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα, αυξήθηκε κατά 40,7% σε σχέση με το 2020, ρυθμός που ήταν ο ταχύτερος σε όλη την Ευρώπη.

Μεταξύ των υπόλοιπων χωρών της Μεσογείου, αύξηση κατά 30% σημείωσε η ζήτηση βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Κροατία, ενώ στην Γαλλία και την Ισπανία, η αύξηση άγγιξε το 28,7% και 22,8% αντίστοιχα. Τον μικρότερο βαθμό ανάκαμψης σημείωσε η αγορά της Πορτογαλίας με 15,1%, ενώ στην Ιταλία, η βελτίωση ανήλθε σε 22,3%.