“Πατάει γκάζι” το λιμάνι του Πειραιά

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Με θετικούς οιωνούς διανύει το 2022 το λιμάνι του Πειραιά, καθώς ανακάμπτει σημαντικά η δραστηριότητα της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Cosco Shipping Ports, για τον Ιανουάριο, από τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του ελληνικού λιμανιού, διακινήθηκαν συνολικά 386,8 χιλιάδες «κουτιά», αριθμός υψηλότερος κατά 6,4% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2021.

Πρόκειται για μία σημαντική ανάκαμψη, μετά την κρίση του προηγούμενου έτους, καθώς τον περασμένο Δεκέμβριο, είχε καταγραφεί κάμψη της τάξεως του 25,4% σε μόλις 305,4 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια, αριθμός που ήταν και ο χαμηλότερος συνολικά εντός του 2021.

Οι πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις σε συνδυασμό με την διαταραχή που προκάλεσε η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί η δραστηριότητα στον Πειραιά, οδηγώντας σε καθυστερήσεις και σε «ουρές» των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Συνολικά το 2021, από τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ που διαχειρίζεται η Cosco διακινήθηκαν 4,696 εκατ. κοντέινερ, μέγεθος που υπολείπεται κατά 4,1% του αντίστοιχου περσινού, όταν είχαν διακινηθεί 4,89 εκατ. εμπορευματοκιβώτια.

Πρόκειται μάλιστα για το δεύτερο διαδοχικό έτος υποχώρησης, καθώς πτώση κατά 5% είχε καταγραφεί και το 2020 (έναντι του 2019). Ως εκ τούτου, το 2019 παραμένει ο καλύτερος χρόνος μέχρι σήμερα, με επίδοση 5,15 εκατ. κοντέινερ, μόνο από τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ.